Vijesti

Proslava Vidovdana-krsne slave Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH


U spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini, proslavljen je Vidovdan – krsna slava ove crkve, Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH.

Tom prilikom služena je cveta arhijerejska liturgija koju je služio njegovo  visokopreosveštenstvo arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski g. Fotije, koji  je ove godine Vidovdan proveo sa vojnicima u bijeljinskoj kasarni.

„Mi smo zavjetni narod, opredjeljen za carstvo nebesko i vječne vrijednosti, za krst  časni i slobodu zlatnu i sa tim idealom za slobodu srpskog naroda živimo i sada“,  rekao je mitropolit Fotije nakon liturgije. Takođe je istakao i značaj Vidovdana, za  koji je kaže da ga praznuju svi Srbi na svim kontinetima.

Proslava Vidovdana u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini okupila je  veliki broj zvanica, predstavnika institucija Republike Srpske, Grada Bijeljina,  susjednih opština i gradova, penzionisanih starješina, pripadnika Oružanih Snaga  Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske.

Prisutnima su se obratili izaslanik predsjednika Republike Srpske, Bojan  Savić, gospodin Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine i na kraju komandat  kasarne, pukovnik Miroslav Baljak, koji je rekao da je Vidovdan jedan od najvažnijih  praznika koji slijedi kosovski zavjet stradanja za slobodu i mir. Pored toga istakao je  i sportske susrete i takmičenja u kasarni koji su prethodili obilježavanju i proslavi  Vidovdana, kao i hodočašće 14 pripadnika bataljona koji su za jedanaest dana  pješačeći stigli do manastira Ostrog. Proslava Vidovdana protekla je uz razgovor i druženje oko trpeze ljubavi, koju su pripadnici 3. pješadijskog bataljona pripremili za sve prisutne goste.

6 FOTO GALERIJA