Vijesti

Provođenje inspekcije specifičnog područja u Bosni i Hercegovini od strane Republike Bugarske


Pripadnici inspekcijske ekipe vojske Republike Bugarske, u pratnji tima OS BiH, posjetili su komande 5. pbr. dana 9. jula 2024. godine, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice.

U pitanju je provođenje inspekcije specifičnog područja u Bosni i Hercegovini, a u cilјu pravovremenih priprema komandi i jedinica OK OS BiH i potpunog izvršenja inspekcija u skladu sa odredbama Bečkog dokumenta o izgradnji mjera povjerenja i sigurnosti iz 2011. godine.

Pripadnike inspekcijske ekipe dočekao je načelnik štaba, brig. Jasenko Jovanović, nakon čega je realizovana detaljna prezentacija 5. pbr OS BiH od strane načelnika. Diskusija nakon prezentacije bila je vezana za stanje na lokaciji, organizacijom i strukturom brigade, razmještajem komandi i jedinica kao i za trenutni kapacitet kasarne.

Zadovoljni prezentovanim stanjem, razgovarali su i o dosadašnjoj dobroj saradnji 5. pbr OS BiH i međunarodnih snaga uz očekivanje da će se takva praksa nastaviti i u budućnosti. Šef Inspekcijskog tima Republike Bugarske zahvalio se timu 5. pbr na otvorenom, kooperativnom i vrlo profesionalnom pristupu realizovanja predmetne aktivnosti.

4 FOTO GALERIJA