Vijesti

Pripadnici 5. Pješadijske brigade na vježbi „VIKING 22“


Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, štabna grupa iz 5. pješadijske brigade i specijalisti iz Komande obuke i doktrine, učestvuju na međunarodnoj vježbi „VIKING 22“ koja se realizuje u Kraljevini Švedskoj u periodu od 28.03. do 07.04.2022. godine.

Vježba „VIKING 22“ je kompjuterski podržana vježba komandnog mjesta na kojoj pored domaćina Oružanih snaga Švedske, učestvuju i pripadnici iz Finske, Bugarske, Brazila i Katara, ali i štabni personal Sjedinjenih Američkih Država, Savezne Republike Njemačke, Nizozemske i drugih država članica NATO-a. Također vježbu prate promatrači iz Srbije, Sjeverne Makedonije i drugih zemalja.

Značajno je napomenuti da su pored četiri komandna mjesta u Kraljevini Švedskoj, uspostavljena i komandana mjesta u Finskoj, Bugarskoj, Brazilu i Kataru, te da će se vježba sinhronizirano odvijati u svim navedenim zemljama.

U periodu od 28. do 30. marta 2022. godine realizuje se pred trening za učesnike vježbe, kao i priprema personala za kontrolu vježbe, a početak vježbe (STARTEX) planiran je za 31.03.2022. godine.

6 FOTO GALERIJA