Vijesti

ZVO 1/5.pbr sa MnBn EUFOR-a


U vremenskom periodu od 20. - 23.06.2022. godine na lokaciji kasarne ,,7. Mbr“ Zenica, realizovana je Zajednička vojna obuka (ZVO) na temu ,,Vojne operacije u urbanom području“.

Cilj navedene aktivnosti jeste unaprijediti međusobnu saradnju s predstavnicima EUFOR-a,te razmjenom iskustava unaprijediti interoperabilnost i stepen obučenosti pripadnika deklarisanih jedinica za predstojeće NEL-2 ocjenjivanje po OCC E&F konceptu, a što je ujedno i najbitniji događaj obuke OS BiH u tekućoj godini.

U realizaciji ZVO pored deklarisanih sastava 1/5.pbr učestvovali su i pripadnici Multinacionalnog bataljona - MnBn EUFOR-a iz sastava Oružanih snaga Republike Turske, kao i predstavnici komande MnBn  EUFOR-a.

U sklopu ZVO realizovana je mini vježba uz prisustvo komadanta EUFOR-a u BiH generalmajora Anton Veseli (Wessely), komadanta 5.pbr brigadira Emira Klike, te predstavnika kantonalnog MUP-a i CZ ZE-DO kantona. Nakon završetka vježbe učesnicima su se prigodnim govorom obratili generalmajor Anton Weselly i brigadir Emir Kliko.

Cjelokupna aktivnost je propraćena od strane medijskog tima „Naša snaga“.

6 FOTO GALERIJA