Vijesti

Obuka izviđačkih jedinica “Planina 23”


Dana 16.02.2023.godine realizovana je završno-pokazna vježba “PLANINA-23”.

Cilj vježbe bio je prikaz sposobnosti izviđačkih jedinica 5.pbr da vrše operaciju traganja, spašavanja, pružanja prve pomoći, evakuacije povrijeđenih na nepristupačnom terenu upotrebom alpinističke opreme kao i koordinaciju sa civilnim službama traganja i spašavanja.

Obuka izviđačkih jedinica 5.pbr u zimskim uslovima se realizovala u periodu od: 06.-17.02.2023. godine. na LPO “Konjuh”. Obuka je bila realistična, zahtjevna i izvodila se u trajanju od dvije sedmice .

Kroz obuku su realizovane sledeće tematske cijeline: marševanje, alpinizam, izrada bivaka, preživljavanje, izviđanje, završna vježba traganja i spašavanja.

Obuka iz izviđanja se provodila 48 sati, neprekidno na nepoznatom terenu, gdje su pripadnici izviđačkih jedinica bili obučavani iz tehnika izviđanja i navigacije kako u dnevnim tako i u noćnim uslovima.

Kruna obuke u zimskim uslovima bila je završna vježba na temu traganja i spašavanja koja se realizovala na planini Konjuh u koordinaciji sa Službom traganja i spašavanja Banovići kao i Planinarskim društvom Drenik.

Ukratko scenario vježbe:

4 planinara su izgubljena na planini Konjuh, nakon bezuspješne pretrage P.D. Drenik, poziva se MO kao i civilne službe traganja i spašavanja. MO upućuje naredbu 5.pbr da uputi jedinicu koja može odgovoriti ovakvom zahtjevu. 5.pbr upućuje naređenje IČ koja formira jedinicu jačine voda. Izviđački vod u saradnji sa Službom traganja i spašavanja Banovići uspjeva da nakon dugotrajne portage pronaće izgubljene planinare te da im ukaže prvu pomoć i sigurno evakuiše do medicinskog tima koji će izvršiti MEDEVAC do najbliže medicinske ustanove. Zbog konfiguracije terena sama evakuacija povrijeđenih će zahtjevati upotrebu alpinističke opreme koja će biti korištena za spuštanje niz stijene kao i spuštanje povrijeđenih.

Nakon završene prezentacije predmetne vježbe, komandant 5.pbr Brigadir Emir Kliko je istinski čestitao svim učesnicima vježbe na odlično realizovanoj i profesionalno prezentovanoj vježbi gdje su ih i prisutni gosti nagradili jednim aplauzom.

11 FOTO GALERIJA