Vijesti

Zajednički Iftar u 5.pbr


Tradicionalno i ove godine na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, dana 06.04.2023. godine upriličen je iftar na kome je prisustvovao veliki broj zvanica.

Pored velikog broja pripadnika kako sa ove tako i sa drugih lokacija OS BiH zajedničkom iftaru su prisustvovali generali OS BiH: generalpukovnik Senad Mašović, brigadni general Mirsad Ahmić, Vojni muftija Hadis ef. Pašalić, penzionisani generali, organi vlasti, vjerskih zajednica, penzionisanih pripadnika OS BiH, akademske zajednice, medija, te boračkih i međunarodnih organizacija.

Nakon uvodnih riječi te izražaja dobrodošlice od strane brigadnog imama 5.pbr ef. Elvedina Hokulića iftarsku dovu proučio je Glavni imam MIZ Kalesija Muhamed Mešanović. Shodno iftarskom protokolu u nastavku svoga obraćanja ef. Hokulić je istakao da su gosti  na današnjem iftaru najljepši ukras ovakvog okupljanja te naglasio da je ukazivanje gostoprimstva i radost zbog dolaska gosta i blagostanja koje gost sa sobom donosi, od velike važnosti u našoj vjeri i tradiciji.

U ugodnom iftarskom raspoloženju te lijepom ambijentu prisutnima se obratio komandant 5.pbr brigadir Emir Kliko koji je uputio srdačnu dobrodošlicu svim prisutnim, naglasivši da se posebno danas dobro osjećamo jer se iftarimo na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice.

Brigadir Kliko je u nastavku svog govora istekao da su ovakvi skupovi znak zajedništva i prijateljstva te da ovakvu tradiciju koja ima svoje vrijednosti trebamo čuvati i njegovati pogotovu što su ovo posebne prilike da se na jednom mjestu okupi veliki broj prijatelja i poznanika. Na kraju svog obraćanja posebno je uputio čestitke i zahvalnost svim pripadnicima OS BiH razmještenih na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice na trudu i nesebičnom zalaganju u pripremi i realizaciji današnjeg iftara.

Nakon zajedničkog iftara u vojnom mesdžidu se klanjao teravih namaz, nakon kojeg se nastavilo zajedničko druženje.

7 FOTO GALERIJA