Vijesti

Obilježavanje 1. decembra - Dana OS BiH i Dan otvorenih vrata na lokaciji 5.pbr OS BiH - kasarna i aerodrom „Dubrave“ Živinice.


Dana 28.11.2023.godine, na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice, povodom Dana OS BiH upriličeno je Svečano postrojavanje 5.pješadijske brigade i drugih jedinica iz sastava OZ i ZP OS BiH smještenih na ovoj lokaciji. U okviru obilježavanja dana OS BiH na lokaciji 5.pbr realizovana je i manifestacija „Dan otvorenih vrata“, na kojem su primarno učešće imale osnovne i srednje škole, kao i vrtići sa područja gdje gravitiraju jedinice 5.pbr.

Prisutnima je ovom prilikom, u sklopu taktičko-tehničkog zbora, predstavljen dio naoružanja i opreme kojom raspolaže 5. pješadijska brigada. Za sve posjetitelje je bilo veoma zanimljivo pogledati demonstraciju seta vježbi iz borilačkih vještina koju su u sportskoj dvorani prezentovali djelatnici 5.pbr. Organizirajući ovu manifestaciju, ,,Dan otvorenih vrata“ povodom 1.decembra - Dana OS BiH, uvjereni da smo potpuno uspjeli u svojoj namjeri, da Oružane snage BiH predstavimo u najboljem svjetlu, tj. da gradimo međusobno povjerenje, otvorenost i transparentnost za sve oblike saradnje sa lokalnom zajednicom i dajemo  doprinos razvijanju civilno-vojnih odnosa. 

Svečanim postrojavanjem na lokaciji obilježena je 18. godišnjica osnivanja OS BiH. Ovoj svečanosti su prethodile svečanosti na lokacijama 5.pbr i to: “7. muslimanske brigade” Zenica, “Mato Lučić-Maturica” Kiseljak, “Vojvoda Stepa Stepanović” Bijeljina i “Josip Karimović-Grabo” Žepče. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici civilnih struktura vlasti, vjerskog života, predstavnici sigurnosnih agencija, lokalne zajednice  sa područja tuzlanske županije, kao i lokalne medijske kuće. U svom govoru Zapovjednik 5.pbr, brigadir Emir Kliko, je naglasio glavne događaje koji su obilježili 5.pbr u ovoj godini i težišne aktivnosti koje nas očekuju u 2024. godini, te postignute rezultate koje je ostvarila brigada, kao i druge jedinice OS BiH stacionirane na lokaciji. Također je naglasio da su tokom svih aktivnosti naši pripadnici  još jednom pokazali zavidni nivo obučenosti i spremnosti za rad u svim sferama i svakom okruženju.

Na kraju svog izlaganja brigadir Kliko je svim nagrađenim i pohvaljenim pripadnicima čestitao na postignutim rezultatima u protekloj godini. Zahvalio se svim prisutnim što su uveličali današnju svečanost te je čestitatao 18. obljetnicu, 1. decembar - Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svim pripadnicima OS BiH.

20 FOTO GALERIJA