U Fokusu

Dobrovoljno darivanje krvi pripadnika 1. pješadijskog bataljona/6.pješadijske brigade Oružanih snaga Bosne i Heregovine


Povodom obilježavanja Vidovdana – krsne slave 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka i ujedno krsne slave Vojske Republike Srpske, pripadnici 1. pješadijskog bataljona/6. pješadijske brigade su 25.06.2020. godine organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi.

U saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske i JZU Dom zdravlja Prijedor akcija je sprovedena na dvije lokacije gdje su stacionirane jedinice prvog pješadijskog bataljona, u Prijedoru i Banja Luci.

Poštujući sve zaključke i preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske, a koje se tiču prevencije virusa COVID-19, ovom prilikom 30 pripadnika 1. pješadijskog bataljona darovalo je ovu dragocjenu tečnost.

U Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske ističu posebnu zahvalnost na razumijevanju i solidarnosti, koju su pripadnici 1. pješadijskog bataljona/6. pješadijske brigade iskazali, jer krv daruju više puta tokom godine, a naročito u periodima kada su smanjene zalihe iste. Pored navedenog, ništa manje značajno nije ni pojedinačno darivanje ove dragocjene tečnosti.

Doktor Zoran Marković, ljekar u komandi 6.pbr, koji od osnivanja brigade organizuje i prati realizaciju ovih aktivnosti, ističe značaj kontinuiranog održavanja, pa čak i rasta broja pripadnika koji se odazivaju akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

Ovaj gest je samo jedan u nizu aktivnosti prvog pješadijskog bataljona koji je uvijek na raspolaganju stanovništvu i lokalnim zajednicama u svojoj zoni odgovornost. I ovaj put njegovi pripadnici su pokazali svoju opredijeljenost da pomažu civilnim strukturama vlasti, kako u humanitarnim, tako i u svim ostalim aktivnostima civilno-vojne saradnje.

4 FOTO GALERIJA