Vijesti

Završena vježba „Dinamičan odgovor 17-6“- ocjenjivanje deklarisanih jedinica


Pripadnici 1/1/6. pješadijske brigade, jedinice deklarisane po konceptu operativne sposobnosti, 15.06.2017. godine, uspješno su završili vježbu „Dinamičan odgovor 17-6“ na poligonu Manjača.

U periodu od 12-15.06.2017. godine na poligonu za obuku Manjača izvedena je pomenuta vježba tokom koje su provjerene jedinice deklarisane po konceptu operativne sposobnosti (Operation capability concept-OCC). Nakon provedene obuke tokom prve polovine ove godine pripadnici 1/1/6.pbr su pokazali da su dostigli potrebni nivo obučenosti i operativnosti za učestvovanje u NATO vođenim operacijama. Na vježbi je učestvovao i vod za uništavanje eksplozivnih sredstava iz sastava brTP i oni su također pokazali potrebni nivo osposoblјenosti.

Tim ocjenjivača iz Centra za borbenu obuku je organizovao i proveo ocjenjivanje deklarisanih jedinica.

Podršku vježbi su pružili i helikopteri iz sastava brigade zračnih snaga koji su učestvovali u zadacima izviđanja iz zraka, vertikalnog transporta i medicinske evakuacije, a značajan doprinos adekvatnom logističkom osiguranju vježbe dali su pripadnici 6. batalјona logističke podrške.

Fokus tokom samog ocjenjivanja je bio na provođenju mirovnih operacija. Ocjenjivanje je počelo izdavanjem naređenja za formiranje baze i provođenje operacija podrške miru u fiktivnoj državi. Tokom vježbe deklarisane jedinice su provjerene u zadacima uspostavlјanja baze, uspostavlјanje osmatračkih i privremenih kontrolnih tačaka, pratnji humanitarnih konvoja, patroliranja u zoni operacija, borbi protiv pobunjeničkih grupa i u mnogim drugim zadacima koji se postavlјaju pred jedinice koje provode operacije podrške miru.

Na kraju vježbe svim pripadnicima 1/1/6.pbr za prikazanu motivisanost i obučenost priznanje je odao komandant 1/6.pbr pukovnik Savo Vidaković. On je nakon izvedene analize vježbe istakao značaj opremanja i obučavanja jedinica deklarisanih po konceptu operativnih sposobnosti jer će one biti ocjenjivane i od strane ocjenjivača iz NATO zemalјa.

9 FOTO GALERIJA