Vijesti

Obuka sa pripadnicima EUFOR-a


Deklarisana jedinica, 1/1/6.pbr je u vremenu 12.03. do 16.03.2018. godine, na lokaciji kasarne “Kozara” u Banjaluci realizovala zajedničku obuku sa pripadnicima mađarskog kontingenta EUFOR iz sastava Multinacionalnog batalјona (MNBT).

Predstavnici 1.pješadijskog batalјona su istakli da je ovaj vid obuke vrlo koristan te se zahvalili predstavnicima EUFOR-a na učešću i razmijenjenim iskustvima na obuci. Na obuci je učestvovalo 27 pripadnika 1/1/6.pbr i 4 pripadnika EUFOR-a, koji su bili u ulozi instruktora. U toku zajedničke obuke realizovani su sadržaji vezani za izvršenje zadataka u operacijama podrške miru u naselјenom mjestu. Akcenat je bio na temama vezanim za patroliranje, rad na kontrolnoj tački, postupak pri nailasku na mine i minsko-eksplozivna sredstva i kontrola masa.

Zajednička obuka sa pripadnicima EUFOR je višestruko korisna. Imajući u vidu da je 1/1/6.pbr deklarisana jedinica po konceptu operativnih sposobnosti (OCC), takođe, važna je činjenica da integracija jedinice nivoa odelјenje - vod u sastav međunarodnih snaga olakšava dostizanje deklarisanih cilјeva i nadogradnju upotrebe operativnog engleskog jezika. Pored navedenog, ovaj vid obuke je izuzetno bitan zbog cijelog procesa pripreme 1/1/6.pbr za ocjenjivanje RE NEL-2, koje će biti realizovano u julu mjesecu tekuće godine.

3 FOTO GALERIJA