Vijesti

Učešće pripadnika 1/6.pbr na vježbi Brzi odgovor 2018.


Pripadnici multifunkcionalnog voda iz sastava 1/6.pbr su 05.09.2018. godine na lokaciji Kula pored Mrkonjić Grada učestvovali u vježbi Brzi odgovor 2018. zajedno sa pripadnicima EUFOR.

U periodu prije same vježbe organizovana je intenzivna obuka voda iz sastava 1/6.pbr u brzoj reakciji na uzbunjivanje po različitim scenarijima. Tokom višednevne obuke akcenat je bio na pravovremenoj i organizovanoj reakciji na uzbunjivanje ove jedinice u stalnoj pripravnosti u 1/6.pbr. Takođe je uvježbavan i vertikalni transport do ugrožene lokacije pri čemu je bitno istaći sadejstvo sa helikopterskim jedinicama iz brigade VS i PVO.

Praktična vježba izvedena na lokalitetu Kula realizovana je u sadejstvu sa pripadnicima EUFOR, a prisutni su bili i predstavnici MUP RS iz Policijske uprave Mrkonjić Grad. Zbog nepovolјnih meteo uslova nije realizovan planirani vertikalni transport helikopterima iz br VS i PVO nego je jedinica iz 1/6.pbr upućena na lokaciju Kula kopnenim putem na osnovu pripremlјenog scenarija vježbe. Na vježbi su bili prisutni i lično se uvjerili u obučenost jedinice za brzo reagovanje starješine iz komande 6.pbr, komandant 1/6.pbr pukovnik Savo Vidaković te NŠ komande EUFOR-a u Sarajevu brigadni general Gabor Horvath sa pratećim timom.

Zajedničke vježbe sa EUFOR su višestruko korisne, kao i realizovano sadejstvo sa drugim jedinicama OS BiH, a i ovaj put su pripadnici 1/6.pbr pokazali da su obučeni i spremni da odgovore na sve postavlјene zadatke.

Info 6.pbr

12 FOTO GALERIJA