Vijesti

Ceremonija ispraćaja pješadijske jedinice iz sastava 6.pbr i jedinice Vojne policije iz sastava brigade Taktičke podrške OS BiH u misiju podrške miru „Odlučna podrška“ u IR Afganistan


U kasarni „Kozara“ u Banja Luci 02. decembra 2019. godine, održana je ceremonija ispraćaja pješadijske jedinice OS BiH iz sastava 6.pbr i jedinice Vojne policije iz sastava brigade Taktičke podrške, u misiju podrške miru „Odlučna podrška“ u IR Afganistan.

Pored velikog broja članova porodica, ceremoniji ispaćaja jedinica prisustvovali su zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, na čelu sa zamjenikom načelnika ZŠ OS BiH generalmajorom Gojkom Kneževićem, predstavnici civilnih institucija, predstavnika Vojno-diplomatskog kora akreditovanih u Bosni i Hercegovini, komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Marti J. BISSELL, predstavnici komande EUFOR-a, te predstavnici medija.

Ceremonija ispraćaja je otpočela predajom raporta, kojeg je NŠ 6.pbr pukovnik Josip Slišković predao zamjeniku načelnika ZŠ OS BiH generalmajoru Gojku Kneževiću, koji je izvršio smotru jedinica.

Komandant 6.pješadijske brigade, brigadir Radovan Jović, kao domaćin svečanosti, u svom obraćanju je naglasio značaj i uspješnost obuke i mogućnost djelovanja jedinica u multinacionalnom okruženju i operabilnosti sa drugim vojnim formacijama iz partnerskih zemalja uz uvjerenje da su ove jedinice spremne i osposobljene za izvršenje dodjeljene misije.

Jedinici i prisutnima se obratio i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević, koji je u obraćanju istakao veliki značaj učešća pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru. Generalmajor Knežević je svim pripadnicima jedinice poželio sreću u izvršenju predstojeće misije.

Poslije obraćanja zvaničnika izvršena je primopredaja zastave Bosne i Hercegovine, koju je komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić predao komandiru jedinice, nakon čega je upriličen prijem za porodice i zvanice.

18 FOTO GALERIJA