Vijesti

Godišnja analiza obuke Komande i jedinica 6.pbr OS BiH tokom 2019.godine


Na lokaciji razmještaja Komande 6. pješadijske brigade u kasarni „Kozara“ u Banjaluci 05. decembra 2019. godine, realizovana je godišnja analiza obuke Komande i jedinica 6. pbr OS BiH.

Godišnju analizu obuke otvorio je komandant 6.pbr, brigadir Radovan Jović, pored kojeg su istoj prisustvovali komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić sa saradnicima, komandanti bataljona i komandiri prištapskih jedinica 6.pbr, načelnik štaba brigade sa pomoćnicima, te predstavnici EUFOR-a pukovnik Zsolt SZERENCSI i predstavnici tima za vezu u 6.pbr.

Realizacija ove planske aktivnosti u skladu sa smjernicama komandanta brigade, bila je prilika da se sagledaju planirane i realizovane aktivnosti po obuci u 2019. godini, kao i naknadno planirane aktivnosti.

Komandanti bataljona i komandiri prištapskih jedinica brigade, u svom izlaganju osvrnuli su se na najznačajnije događaje iz obuke u 2019. godini, kao što su obuka sa civilnim organizacijama u pružanju pomoći u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, obuka naših jednica sa pripadnicima EUFOR-a u BiH, te obuka i učešće jedinica na međunarodnim vježbama.

 Posebno su istaknute aktivnosti OS BiH u kojima je nosilac bila 6.pbr kao što su realizacija bojevih gađanja jedinicama borbene podrške OS BiH na poligonu za obuku na Manjači, te obuka u zimskim uslovima. Pored toga istaknuta je i važnost učešća i obuke na međunarodnim vježbama kao što su “IMMEDIATE RESPONSE 19” u R. Hrvatskoj i R. Mađarskoj i vježba “Platinium Wolf” u R. Srbiji.

Nakon brifinga komandanata i komandira jedinica, uslijedila su izlaganja pripadnika komande brigade po pitanju individualne, institucionalne i kolektivne obuke, kao i načinu njihovog budžetiranja, kako bi se prevazišli logistički problemi koji zajedno sa angažovanjem na drugim vandrednim zadacima predstavlјaju glavne ometače u procesu obuke.

Komandant 6.pbr, brigadir Radovan Jović, na kraju je prezentovao svoje Smjernice za obuku u 2020. godini, te najavio još intezivniju i sadržajniju obuku.

Komandant OK OS BiH, generalmajor Radovan Ilić, je istakao zadovolјstvo sa prezentovanim informacijama i rezultatima obuke 6.pbr. Zahvalio se pripadnicima brigade koji su pored svih izazova uspješno sproveli Plan obuke za 2019.godinu, izrazivši nadu da će u narednoj godini ometači obuke biti svedeni na minium, te da će ista biti podignuta na još viši nivo.

7 FOTO GALERIJA