Vijesti

Posjeta predstavnika Asocijacije VDP akreditovanih u BiH komandi 6.pbr u Banja Luci i 1.pb/6.pbr u Prijedoru


U skladu sa odobrenim Planom bilateralne vojne saradnje (BVS) između Asocijacije Vojno-diplomatskih predstavnika (VDP) i MO BiH za 2022.godinu, 21. juna 2022.godine realizovana je posjeta predstavnika Asocijacije VDP akreditovanih u BiH, komandi 6.pbr u kasarni OS BiH “Kozara” u Banja Luci i 1.pješadijskom bataljonu/6.pbr u kasarni OS BiH “Žarko Zgonjanin” u Prijedoru.

Ova posjeta realizovana je sa ciljem obilaska jedinica i lokacija kasarne „Kozara“ u Banja Luci i kasarne OS BiH “Žarko Zgonjanin” u Prijedoru te upoznavanje sa trenutnim i planiranim aktivnostima komande 6.pbr i 1.pješadijskog bataljona/6.pbr.

Komandant 6.pbr i ujedno komandant kasarne OS BiH „Kozara“ u Banja Luci brigadir Radovan Jović, primio je predstavnike asocijacije VDP, te im izrazio dobrodošlicu i poželio da se ugodno osjećaju tokom današnje posjete.

Nakon uvodnog obraćanja brigadira Jovića, načelnik štaba 6.pbr brigadir Anto Klajić, kroz informativni brifing predstavnicima VDP je prezentovao informacije o lokaciji kasarne OS BiH „Kozara“ u Banja Luci, te informacije o težišnim aktivnostima jedinice i planovima za  naredni period, kao i informacije o razmještaju komandi i jedinica na ovoj lokaciji.

Predstavnik Rumunije, pukovnik CIBANU Robert, u ulozi vođe današnje delegacije VDP je u svoje i ime prisutnih predstavnika asocijacije VDP zahvalio na profesionalnom odnosu i prijateljskom prijemu te prezentovanim informacijama, nakon čega je uslijedila diskusija i pitanja o dodatnim informacijama.

Posjeta je nastavljena obilaskom lokacije kasarne i zajedničkim fotografisanjem, nakon čega je u vojnom restoranu upriličeno druženje uz ručak, čime je posjeta komandi 6.pbr u kasarni „Kozara“ okončana.

Brigadir Jović zahvalio se na posjeti, nakon čega je uslijedio ispraćaj i odlazak predstavnika asocijacije VDP u Prijedor, gdje je u okviru posjete planiran obilazak 1.pb/6.pbr u kasarni OS BiH „Žarko Zgonjanin“.

Komandant 1.pb/6.pbr pukovnik Goran Stokić, je u kasarni „Žarko Zgonjanin“ u Prijedoru primio predstavnike asocijacije VDP, poželivši im dobrodošlicu na ovu lokaciju OS BiH. Kroz informativni brifing prezentovao je informacije o lokaciji i jedinici kao i aktivnostima koje ova jedinica realizuje.

Predstavnici VDP-a su pukovniku Stokiću izrazili zahvalnost na prijemu i prezentovanim informacijama o lokaciji i jedinici, gdje su tokom diskusije posebno interesovanje iskazali u vezi angažovanja ove jedinice u okviru Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP).

Nakon kratkog druženja upriličeno je zajedničko fotografisanje i obilazak lokacije kasarne, nakon čega je uslijedio ispraćaj čime je današnja posjeta okončana.

17 FOTO GALERIJA