Vijesti

Obuka pripadnika 3.pb/6.pbr na mirnim vodama


U skladu sa Godišnjim planom obuke (GPO) za 2022. godinu i smjernicama komandanta 6.pbr za obuku, pripadnici Oružanih snaga BiH iz sastava 3.pješadijskog bataljona/6.pbr i odjeljenja logistike iz sastava 5.blp/KL OS BiH u periodu od 22. do 26. augusta 2022. godine, u kasarni “Sinovi Posavine” u Orašju i na vještačkom jezeru „Špionica“ realizovali obuku na mirnim vodama.

Obzirom da je jedan od zadataka iz misije Oružanih snaga BiH pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne nesreće i druge katastrofe, te činjenice da se na području BiH učestalo dešavaju poplave koje sa sobom nose određene rizike te ugrožavaju stanovništvo i materijalna dobra, cilj ove obuke jeste da pripadnici Oružanih snaga iz sastava 3.pb/6.pbr dodatno unapijede sposobnosti i vještine te unaprijede obučenost u realizaciji zadataka na vodi, kako bi što spremnije odgovorili na izazove koje sa sobom nose poplave, te samim time unaprijedili sposobnost izvršavanja zadataka iz domena civilno-vojne saradnje.

Plan obuke je realizovan kroz teoretski dio tokom kojeg su obrađene teme: karakteristike vodenih površina, karakteristike čamaca njihove odlike i upotreba, dužnosti članova posade i formacije čamaca uz veslačke tehnike. U praktičnom dijelu obuke vršeno je uvježbavanje posada u zadacima: pripreme čamaca i opreme za transport, raspored posade u čamcu, veslanje i prijem naređenja za određene manevre, izvlačenje utopljenika iz vode te procedure prilikom prevrtanja čamca.

Plan obuke koji je bio veoma sadržajan uspješno je ralizovan, uz visok nivo motiviranosti i obučenosti učesnika uz profesionalan pristup svim zadatima.

6 FOTO GALERIJA