Vijesti

Upravljanje i koordinacija kampovima u stanju prirodnih nesreća


U kasarni OS BiH “Kozara” u Banjaluci, 06. i 07. septembra 2022. godine, pripadnici iz sastava 1.pb/6.pbr i instruktori iz Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske, realizovali su obuku na temu “Upravljanje i koordinacija kampovima u stanju prirodnih nesreća”.

Cilj organizovanja i realizacije pomenute obuke je podizanje nivoa osposobljenosti i obučenosti pripadnika iz sastava 1.pb. Obuku koja je bila veoma sadržajna, realizovali su instruktori iz sastava Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske, sa kojom 6.pbr OS BiH ima izuzetnu saradnju, a posebno na polju obuke. Težište je bilo usmjereno na teoretski dio obuke, tokom koje su izvedene sljedeće teme: uloge i odgovornosti osoblja za upravljanje kampom, koordinacija i upravljanje informacijama, humanitarni principi, principi zaštite, dijeljenje i povratne informacije, uspostavljanje kampa, održavanje i zatvaranje kampa, te zbrinjavanje i zaštita stranih državljana tokom prirodnih nesreća.

Ovom prilikom, instruktori iz sastava Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske, uručili su certifikate za dvadeset itri polaznika iz sastava 1.pb/6.pbr OS BiH, koji su uspješno završili predmetnu obuku, čime je nivo obučenosti podignut na viši kada je u pitanju pružanje pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, što je i jedan od zadataka definisanih u misiji Oružanih snaga BiH.

8 FOTO GALERIJA