Vijesti

Učešće pripadnika 2.pb/6.pbr OS BiH u vježbi “Zemljotres 2023”


Pripradnici Oružanih snaga BiH iz sastava 2.pješadijskog bataljona/6.pješadijske brigade OS BiH 06. augusta 2023. godine učestvovali u realizaciji vježbe Civilne zaštite (CZ) Grada Cazina „Zemljotres 2023“.

Obzirom da je Zakonom o odbrani BiH jedan od zadataka Oružanih snaga BiH, pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, u skladu sa propisanim procedurama i odobrenjem pretpostavljene komande, jedinica privremenog sastava iz 2.pb/6.pbr OS BiH učestvovala je u realizacije vježbe „Zemljotres 2023“. Pomenutoj vježbi koju je povodom obilježavanja Dana Grada Cazin organizovala CZ Grada Cazina, prisustvovali su predstavnici vlasti sa državnog entitetskog i lokalnog nivoa.

 

U vježbi koju je CZ Grada Cazina sa nadležnim službama organizovala, pored pripadnika OS BiH učešće su uzeli: pripadnici MUP-a USK, Crvenog križa i Doma zdravlja Cazin, pripadnici Humanitarne organizacije SOS Bihać i kluba ekstremnih sportova „KES Kondor“ Sanski Most te pripadnici ostalih nevladinih organizacija. Neki od zadataka koje su u okviru vježbe izvršili pripadnici OS BiH su: pretraga terena i urušenih objekata, spašavanje i evakuacija povrijeđenih iz urušenih objekata. 

Učešćem u ovoj zahtjevnoj i kompleksnoj vježbi kroz izvršenje dodjeljenih zadataka, pripadnici OS BiH su još jednom potvrdili spremnost i osposobljenost, da u skladu sa misijom OS BiH i u skladu sa propisanim procedurama pravovremeno pruže pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće sa ciljem spašavanja ugroženog stanovništa i materijalnih dobara.   

10 FOTO GALERIJA