Vijesti

Obuka izviđačkih jedinica na brzim i mirnim vodama


U skladu sa Godišnjim planom obuke (GPO) Komandi i jedinica OS BiH za 2023. godinu i smjernicama za obuku, pripadnici OS BiH iz sastava 6.pbr, 5.pbr, inž. bat/brTP i 6.blp, u periodu od 07. do 11.08.2023. godine, su na rijeci Uni u Bihaću realizovali praktičnu obuku na brzim i mirnim vodama.

Obzirom da je između ostalih jedan od zadataka OS BiH pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, te činjenice da se na području Bosne i Hercegovine učestalo dešavaju poplave koje ugrožavaju stanovništvo i materijalna dobra, cilj obuke koju su realizovali pripadnici OS BiH iz sastava Izviđačkih jedinica 6.pbr OS BiH, 5.pbr OS BiH te pripadnici iz sastava inžinjerijskog bataljona/brTP OS BiH podržani Sanitetskim timom iz sastava 6.blp/KL OS BiH je da unaprijedi osposobljenost i obučenost u izvršavanju specifičnih zadataka na vodi.

 

U prvoj fazi obuke, koja je realizovana u periodu od 31.07. do 04.08.2023. godine, na matičnim lokacijama jedinica, realizovana je teoretska obuka te izvršene detaljne pripreme sa ciljem stvaranja uslova za uspješnu realizaciju praktičnog dijela obuke.

Druga faza obuke otpočela je grupisanjem navedenih jedinica 07.08.2023. godine u kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću, uključujući i materijalne resurse, čime je otpočeo proces praktične obuke. Neki od zadataka koje su jedinice realizovale u okviru obuke koja je realizovana na rijeci Uni na području Grada Bihaća, odnosili su se na: formiranje patrolne baze, izrada sidrišta, izrada improvizacijskih plovila priručnim sredstvima, spašavanje i evakuacija utopljenika motornim čamcem te prorada procedura unutar jedinica koje se odnose na koordinaciju sa službama traganja i spašavanja.

Tokom obuke težište je bilo na podizanju nivoa osposobljenosti te obuci novoprimljenih lica u PVS u OS BiH, koja su raspoređena u sastav izviđačkih jedinica OS BiH.

Tokom realizacije praktičnog dijela obuke, jedinice su obišli komandant 6.pbr brigadir Radovan Jović i komandant 5.pbr brigadir Emir Kliko sa saradnicima, gdje su svim učesnicima čestitali na uspješno izvedenoj obuci. Tokom obraćanja komandanti su naglasili značaj izgradnje kolektiva, dobre obučenosti i opremljenisti jedinica, jer samo takve jedinice mogu uspješno odgovoriti svim zadacima koji se pred njih postave.

Realizacijom praktičnog dijela obuke na vodi, pripadnici OS BiH su još jednom potvrdili spremnost i osposobljenost, da u skladu sa misijom OS BiH i u skladu sa propisanim procedurama pravovremeno pruže pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće sa cilje spašavanja ugroženog stanovništva i materijalnih dobara. 


 

10 FOTO GALERIJA