Vijesti

Zajednička obuka pripadnika 1.pč/1.pb/6.pbr OS BiH sa pripadnicima iz sastava EUFOR-a u BiH


U skladu sa Godišnjim planom obuke (GPO) za 2024. godinu, pripadnici 1.pješadijskog bataljona/6.pješadijske brigade OS BiH sa pripadnicima EUFOR-a realizovali su zajedničku obuku u vremenu od 01. aprila 2024. godine do 19. aprila 2024. godine, na lokaciji kasarne “Kozara“ u Banja Luci i na GPO OS BiH Manjača.

Pomenuta obuka je realizovana sa ciljem dostizanja zahtijevanih propisanih standarda i interoperabilnosti OS BiH sa snagama u sastava EUFOR-a. Tokom izvođenja obuke težište je bio na zadacima koje se odnose na: operacije kordona i pretrage, patroliranje/izviđanje, djelovanje spasioca u borbi, procedure i rad na kontrolnim tačkama i reakcije na IED.

Realizaciji pomenute obuke, 17. aprila 2024. godine upriličena je posjeta kojoj je prisustvovao Načelnik ZŠ OS BiH, general major Gojko Knežević sa delegacijom, te zamjenik komandanta EUFOR-a brigadni general  Lorenzo Dal Maso sa delegacijom komande EUFOR-a.

Posjetioci su imali priliku da se uvjere u osposobljenost i obučenost pripadnika 1. pješadijske čete/1.pješadijskog bataljona, koja je ujedno deklarisana jedinica u sastavu Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH (BGLP OS BiH). Pripadnici iz sastava pomenute jedinice sa komandirom čete kapetanom Ognjenom Došenom su tokom obuke još jednom potvrdili visok stepen interoperabilnosti i obučenosti u skladu sa propisanim standardima.

13 FOTO GALERIJA