Vijesti

Zajednička obuka pripadnika OS BiH iz sastava 1.pb/6.pbr sa pripadnicima iz sastava EUFOR-a.


U skladu sa Godišnjim planom obuke 6.pbr za 2024. godinu, pripadnici OS BiH iz sastava 1.pb/6.pbr sa pripadnicima EUFOR-a, realizovali su zajedničku obuku CPX/MAPEX u vremenu od 13. do 17. maja 2024. godine na lokaciji kasarne “Kozara“ u Banjoj Luci i zajedničku vježbu „COMBINED RESPONSE 24“, koja je na GPO OS BiH na Manjači realizovana od 19. do 23. maja 2024. godine.

Pomenuta obuka uključujući i terensku vježbu je prije svega realizovana sa ciljem dostizanja zahtijevanih standarda i interoperabilnosti OS BiH sa snagama u sastavu EUFOR-a. Obuka je bila veoma sadržajna a neki od zadataka koji su tokom obuke realizovani su: operacije kordona i pretrage, patroliranje/izviđanje, djelovanje spasilaca u borbi, procedure i rad na kontrolnim tačkama i reakcije na IED. Prema ocjenama Tima za praćenje pomenute vježbe jeste da su učesnici veoma uspješno izvršili sve postavljene zadatke zahvaljujući profesionalizmu, obučenosti i uvježbanosti.

U okviru dana za posjetioce koji je organizovan 22. maja 2024. godine, realizaciji same vježbe prisustvovali su:  zamjenik načelnika OS BiH za resurse, generalmajor Mirsad Ahmić sa timom iz ZŠ OS BiH i OK OS BiH, komandant EUFOR-a generalmajor Laszlo Sticz sa predstavnicima komande EUFOR-a, komandant 6.pbr brigadir Milorad Krajšumović sa timom komande 6.pbr te predstavnici NATO štaba u Sarajevu.

Tokom prezentacije vježbe posjetioci su imali priliku da se uvjere u osposobljenost i obučenost pripadnika 1.pješadijskog bataljona/6.pbr, koja je ujedno deklarisana jedinica u sastavu Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH (BGLP OS BiH).

Brifing o samoj vježbi održao je komandant 1.pješadijskog bataljona pukovnik Dragan Malić, koji je na kraju svim učenicima čestitao na profesionalnom odnosu i veoma uspješno izvršenom zadatku.

11 FOTO GALERIJA