Vijesti

Obuka pripadnika OS BiH iz sastava 1. pješadijske čete 6.pbr sa pripadnicima iz sastava 1. helikopterskog skvadrona/brZS i PZO


U skladu sa Godišnjim planom obuke 6. pbr za 2024. godinu i smjernicama za obuku, pripadnici OS BiH iz sastava deklarisane pješadijske čete 1.pb/6.pbr sa pripadnicima iz sastava 1. helikopterskog skvadrona/brigade Zračnih snaga i protivzračne odbrane (1.HS/brZS i PZO), realizovali su obuku na helikopterima 27. maja 2024. godine na lokaciji kasarne “Kozara“ u Banjoj Luci.

Pomenuta obuka realizovana je sa ciljem unapređenja nivoa obučenosti pripadnika deklarisane pješadijske čete/1.pb/6.pbr, koja ujedno čini sastav Bataljonske grupe lake plešadije (BGLP) OS BiH, te same operativnosti jedinice sa težištem na integraciji obuke pješadijske jedinice sa jedinicom iz sastava brZS i PZO.

U okviru priprema za realizaciju navedene obuke, komanda 1.pb zajedno sa komandom i instruktorima iz sastava br ZS i PZO definisali su ciljeve i težišne zadatke obučavanja, kroz koje su prošli svi pripadnici deklarisane pješadijske čete.

Neki od realizovanih zadataka su: izvođenje operacija vertikalnog transporta, procedure za siguran prilaz helikopteru, ukrcavanje, iskrcavanje, osiguranje sletnog mjesta te medicinska evakuacija povrijeđenih.

Tim koji je pratio realizaciju pomenute obuke ocjenio je da su dostignuti definisani ciljevi obučavanja te da su učesnici uspješno izvršili sve postavljene zadatke prezentijući visok nivo profesionalizma, obučenosti i uvježbanosti.

Realizacijom pomenute obuke pripadnici OS BiH su još jednom potvrdili spremnost, da u skladu sa misijom OS BiH i u skladu sa propisanim procedurama pravovremeno pruže pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće sa ciljem spašavanja ugroženog stanovništa i materijalnih dobara.

6 FOTO GALERIJA