Vijesti

Realizacija MPV “Gašenje požara na vojno kontrolisanom području 2024” u organizaciji 1. pb/6. pbr OS BiH


U skladu sa Godišnjim planom obuke (GPO) 6. pbr za 2024. godinu i kvartalnim smjernicama za obuku, 30. maja 2024. godine, u kasarni “Kozara” u Banjoj Luci, pripadnici iz sastava 1. pb/6. pbr su u saradnji sa transportnom četom iz sastava 6. bataljona logističke podrške/KL OS BiH realizovali metodsko-pokaznu vježbu (MPV) „Gašenje požara na vojno kontrolisanom području 2024“.

Obzirom da je jedan od zadataka iz misije OS BiH pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne nesreće i druge katastrofe, te činjenice da se tokom ljetnih mjeseci učestalo dešavaju nekontrolisani požari koji sa sobom nose određene rizike, čime pored ugroženosti civilnog stanovništva i materijalnih dobara mogu predstavljati prijetnju na vojnim lokacijama, primarni cilj ove vježbe bio je da pripadnici Oružanih snaga iz sastava 1.pb/6.pbr dodatno unaprijede sposobnosti, vještine i obučenost u realizaciji zadataka, kako bi pravovremeno i što spremnije odgovorili na izazove koje sa sobom nose požari.

 

Pomoćnik načelnika štaba 6. pbr. brigadir Sead Šehić, u ime komandanta 6. pbr brigadira Milorada Krajšumovića i u svoje ime svim učesnicima je čestitao na uspješno izvedenoj vježbi. U svom obraćanju naglasio je potrebu da u cilju zaštite od požara svakodnevno treba raditi na preventivnim mjerama na zaštiti od požara, kako bi se rizici po lica i materijalna sredstva sveli na minimum.

9 FOTO GALERIJA