Vijesti

Učešće pripadnika OS BiH na međunarodnoj vježbi „EFES 2024“ u Izmiru, Republika Turska.


Izviđački vod iz sastava 6. pbr OS BiH vratio se u Bosnu i Hercegovinu 01. juna, nakon učešća na međunarodnoj vježbi „EFES 2024“, koja je realizovana u Republici Turskoj u periodu od 09. do 31. maja 2024. godine, na vojnom poligonu „Doganbey“ u Izmiru.

Cilj učešća pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na pomenutoj vježbi bio je da se u multinacionalnom okruženju unaprijede sposobnosti komunikacije i interakcije, te unaprijedi opšta inteoperabilnost sa drugim jedinicama koje su učestvovale na vježbi, a u skladu sa NATO procedurama.

Na ovogodišnjoj vježbi „EFES 2024“ učešće su uzeli predstavnici iz 49 zemalja. Neki od zadataka koje su pripadnici OS BiH tokom vježbe izvodili, bili su operacije na čamcima i obuka na vodi, obuka na snajperskim puškama i mitraljezu. Značajno je pomenuti da su u sastavu izviđačke jedinice na pomenutoj vježbi učesvovala i novoprimljena lica u OS BiH, kojima je ovo bilo prvo iskustvo na međunarodnim vježbama i koji su opravdali učešće na istoj.

Na pomenutoj vježbi organizovan je Dan za pojetioce i posmatrače, kojem su prisustvovali: ministar odbrane BiH, gospodin Zukan Helez, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik  Gojko Knežević, komandant Operativne komande OS BiH, generalmajor Mirzet Lubenović, komandant Komande za podršku OS BiH generalmajor Zdravko Rezo, te prateći tim iz MO BiH i OS BiH.

Dan za posjetioce i posmatrače organizovan je 29. maja 2024. godine sa ciljem praćenja jedinica na vježbi u realizaciji zadataka u noćnim uslovima, te 30. maja 2024. godine, gdje su posjetioci imali priliku da tokom dana prate aktivnosti učesnika vježbe.

U kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci 03. juna 2024. godine, izvršeno je svečano postrojavanje izviđačke jedinice, 6. pbr OS BiH, koja je učestvovala na međunarodnoj vježbi „EFES 2024“.

Komandant 6. pbr, brigadir Milorad Krajšumović je pripadnicima jedinice čestitao na uspješno izvršenom zadatku, profesionalnom i korektnom odnosu te dostojnom predstavljanju 6. pbr i Oružanih snaga BiH u cjelini.

U svom obraćanju brigadir Krajšumović je naglasio značaj učešća pripadnika OS BiH na međunarodnim vježbama, te izrazio uvjerenje da su ovim učešćem pripadnici stekli nova iskustva te unaprijedili nivo obučenosti.

10 FOTO GALERIJA