Vijesti

Proslava Vidovdana u Prijedoru u organizaciji 1. pb/6. pbr


Pripadnici 1. pješadijskog bataljona su 28. juna 2024. godine u porti crkve Svetog proroka Ilije na Urijama u Prijedoru, zajedno sa sveštenicima SPC Urije u Prijedoru, organizovali obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i 3. pješadijskog ( Republika Srpska ) puka OS BiH.

Svetu liturgiju u crkvi Sv. Proroka Ilije na Urijama služio je episkop marčanski Sava, zajedno sa sveštenicima ove crkve uz sasluženje brigadnog sveštenika 6. pbr. Nakon liturgije i parastosa poginulim borcima uslijedio je slavski ručak. Slavskom ručku je pored pripadnika bataljona i drugih jedinica OS BiH, prisustvovao i gradonačelnik grada Prijedora, gospodin Slobodan Javor, određeni broj predstavnika civilnih institucija grada Prijedora i Banja Luke, predstavnici policijskih struktura grada Prijedora i Banja Luke, kao i pravoslavni vjernici iz Prijedorske mjesne zajednice Urije.

Tradicionalno se pokazalo da su pripadnici bataljona na čelu sa komandantom 1. pješadijskog bataljona pukovnikom Draganom Malićem, skupa sa sveštenicima SPC Urije, bili dobri domaćini i organizatori, te je obilježavanje jednog od najvećih pravoslavnih praznika proteklo planski i dostojanstveno.

Pukovnik Dragan Malić je  pozdravio sve prisutne, naglasio značaj Vidovdana i zahvalio se svim gostima na dolasku želeći da se svi ugodno osjećaju na pripremljenom slavskom ručku. Pripremljenu trpezu blagoslovio je episkop marčanski Sava sa sveštenicima, te je nakon završetka slavskog ručka i druženja prisutnih završeno obilježavanje Vidovdana za 2024. godinu.

14 FOTO GALERIJA