Vijesti

Proslava Vidovdana u Banjaluci u organizaciji 1.pb/6.pbr


Pripadnici iz sastava 1.pješadijskog bataljona 6.pješadijske brigade su 28. juna 2022.godine, u porti crkve Svetog Velikomučenika Kneza Lazara u Banjaluci, zajedno sa sveštenicima Srpske Pravoslavne Crkvene (SPC) Opštine Lazarevo, organizovali obilježavanje Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i 3.pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH.

Svetu liturgiju u crkvi Lazarici služili su sveštenici ove crkve uz sasluženje brigadnog sveštenika 6.pbr Borislava Đuričića a nakon liturgije i parastosa poginulim borcima uslijedio je slavski ručak, kojem je pored pripadnika OS BiH pravoslavne vjeroispovjesti, prisustvovao i određeni broj predstavnika civilnih institucija grada Banja Luka, kao i pravoslavnih vjernika iz banjalučke mjesne zajednice Lazarevo, u kojoj se nalazi i kasarna OS BiH „Kozara.

Tradicionalno se pokazalo da su pripadnici bataljona na čelu sa komandantom 1.pješadijskog bataljona, pukovnikom Goranom Stokićem, skupa sa sveštenicima SPCO Lazarevo  bili  dobri domaćini i organizatori, te je obilježavanje jednog od najvećih pravoslavnih praznika proteklo planski i dostojanstveno. Komandant 1.pb/6.pbr pukovnik Goran Stokić, je u ime komandanta 6.pješadijske brigade brigadira Radovana Jovića, u svoje i ime ostalih pripadnika OS BiH pravoslavne vjeroispovjesti pozdravio sve prisutne. U svom obraćanju naglasio je značaj Vidovdana te se zahvalio svim gostima na dolasku uz želju da se svi ugodno osjećaju na pripremljenom slavskom ručku.

Pripremljenu trpezu blagoslovili su sveštenici, nakon čega je uslijedio slavski ručak i druženje prisutnih, čime je obilježavanje Vidovdana za 2022.godinu u organizaciji pripadnika 1.pb i SPCO Lazarevo okončano.

7 FOTO GALERIJA