Vijesti

Vježba vanjskog ocjenjivanja „DINAMIČAN ODGOVOR 23-6/5“ na Glavnom poligonu OS BiH za obuku Manjača


U skladu sa Godišnjim planom obuke i vježbi komandi i jedinica OS BiH za 2023. godinu, jedinice iz sastava 6.pbr, 5.pbr, brTP, brZS i PZO i ostalih jedinica borbene podrške OS BiH, na Glavnom poligonu za obuku OS BiH na Manjači u periodu od 23. do 29. septembra realizovaće Vježbu vanjskog ocjenjivanja “DINAMIČAN ODGOVOR 23-6/5”.

Pomenuta vježba otpočela je predajom raporta komandantu Operativne komande OS BiH generalmajoru Radovanu Iliću, koji je sa komandantima jedinica u sastavu OK OS BiH izvršio smotru jedinica angažovanih na pomenutoj vježbi. U svom obraćanju generalmajor Radovan Ilić naglasio je značaj izvođenja ovakvih vježbi, naglasivši očekivanja da su Komande i jedinice koje učestvuju u vježbi spremne za izvršenje misije te je poželio sreću i uspješno izvršenje.

Komandant Komande obuke i doktrine ujedno, Direktor Vježbe vanjskog ocjenjivanja „DINAMIČAN ODGOVOR 23-6/5” brigadir Slaven Blavicki, svim Komandama i jedinicama koje učestvuju u pomenutoj vježbi, poželio je dobrodošlicu u Centar za borbenu obuku na Manjači. U svom obraćanju istako je važnost spremnosti i osposobljenosti svih učesnika u vježbi, što je od ključne važnosti u procesu ocjenjivanja.

Pored Kompjuterski podržane vježbe (CAX) koju u Centru za borbene simulacije (CBS) realizuju Komande brigada iz sastava OK OS BiH, jedinice iz sastava 3.pb/6.pbr i 3.pb/5.pbr podržane jedinicama borbene podrške, u periodu od 23. do 29. septembra 2023. godine u kasarni „Mika Bosnić“ i Glavnom poligonu za obuku na Manjači će biti realizovana Terenska vježba (FTX), u okviru koje je planirana realizacija vježbe Bojevih gađanja (LFX), i koja će biti ocjenjivana od strane certificiranog ocjenjivačkog tima iz sastava OS BiH.

Vježba se realizuje sa ciljem unapređenja nivoa borbrne gotovosti komandi i jedinica 6.pbr i 5.pbr, sa fokusom na planiranje, provođenje i kontrolu konvencionalnih i operacija stabilnosti.

U okviru vježbe neki od zadataka koji će se realizovati odnose se na realizaciju godišnjeg vanjskog ocjenjivanja komandi i jedinica, provjera usklađenosti primjenjivanih Taktičko-terenskih priručnika (TTP) sa doktrinarnim publikacijama OS BiH, provjera usklađenosti primjenjivanih TTP sa ATP-105 (Operativni izvještaji kopnenih snaga) kao i održavanje stepena borbene gotovosti voda EOD OS BiH deklarisanog po OCC E&F’’ konceptu operativnih sposobnosti.

15 FOTO GALERIJA