Vijesti

Završen napredni ABHO kurs za pripadnike deklarisanih jedinica OS BiH


Četa ABHO Brigade taktičke podrške, u saradnji s EUFOR-om, organizovala je „Napredni ABHO kurs za pripadnike deklarisanih jedinica OS BiH”. Kurs je realizovan na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“ Živinice u periodu od 06.11.2017. do 17.11.2017. godine, a pri čemu je kurs uspješno završio 21 polaznik iz sastava jedinica OS BiH deklarisanih po OCC E&F.

Instruktori na kursu su bili oficiri i podoficiri ABHO čete, certifikovani od strane EUFOR-a, a obrađene teme su od velikog značaja za proces obučavanja i evaluacije jedinica OS BiH deklarisanih po OCC E&F: NHB oružje, NHB zaštita, sistem ABHO upozoravanja i izvještavanja, obilježavanje KonZ-a, ABHO prva pomoć, detekcija i dozimetrija i RHB dekontaminacije. Polaznici kursa su pokazali visok nivo motivisanosti i profesionalizma, te su iskazali želju za dalje usavršavanje i usvajanje novih znanja iz ABHO. Treba istaći veliki doprinos EUFOR-a u organizaciji i realizaciji kursa, a posebno ABHO oficira u štabu EUFOR-a majora Mačeka.

Na završnoj analizi i dodjeli certifikata učestvovali su i predstavnici EUFOR-a i izvršni oficir oklopnog bataljona major Niko Nikić koji se zahvalio polaznicima kursa na aktivnom učešću i instruktorima na profesionalnom odnosu.

Predstavnici EUFOR-a su čestitali polaznicima kursa i istakli da će stečeno znanje prenijeti i ostalim pripadnicima deklarisanih jedinica, zahvalili su se instruktorima, te najavili nastavak saradnje EUFOR-a i čete ABHO u misiji osposobljavanja deklarisanih i drugih jedinica OS BiH za uspješnu ABHO odbranu i podizanje cjelokupnog sistema zaštite snaga na veći nivo.

3 FOTO GALERIJA