Vijesti

Realizacija stručno-specijalističke obuke kandidata za jedinice vojne policije iz sastava jedinica OS BiH


Stručno-specijalistička obuka vojne policije sa vojnicima iz sastava jedinica OS BiH u organizaciiji Bataljona vojne policije / Brigade taktičke podrške, realizovana je u periodu od 23.04. do 01.06.2018. godine na lokaciji kasarna "Rajlovac OS BiH".

U skladu sa uslovima definisanim kroz odobrene Smjernice stručno specijalističke obuke vojne policije, provjeri i ulaznim testovima pristupilo je 56 kandidata od kojih je 31 kandidat ispunio uslove i zadovoljio ulazne testove fizičke spremnosti, 25 kandidata je vraćeno u matične jedinice, zbog toga što nisu zadovoljili uslove i standarde ulaznih testova.

Stručno-specijalistička obuka kandidata za jedinice vojne policije realizovana je kroz 6 sedmica u skladu sa odobrenim Tematskim planom i sedmičnim rasporedima obuke, a obuka je bila usmjerena na djelokrug rada i poslove vojne policije koji su propisani Pravilnikom o radu vojne policije OS BiH.

Kroz realizaciju stručno-specijalističke obuke kandidata za jedinice vojne policije redovno su provođena pismena testiranja po pređenim sadržajima obuke na kojima su kandidati morali zadovoljiti minimalni standard od 70 % uspješnosti.

Ukoliko kandidat nije zadovoljio uspostavljeni standard na pismenom testu daje mu se mogućnost da narednog dana radi ponovni test. A ako kandidat ne dostigne uspostavljeni standard od 70 % niti nakon ponovnog testa samo, s kandidatom se prekida ciklus stručno-specijalističke obuke i isti se upućuje u matičnu jedinicu.

Zbog nedostizanja uspostavljenih standard tokom realizacije pismenih testova u toku realizacije obuke osam kandidata je isključeno iz daljnjeg procesa obuke i upućeno u matične jedinice:

2 kandidata su isključena nakon realizacije prvog pismenog testa (nakon 12 dana obuke),

4 kandidata su isključena nakon realizacije drugog pismenog testa (nakon 17 dana obuke),

2 kandidata su isključena nakon realizacije trećeg pismenog testa (nakon 27 dana obuke),

Tokom realizacije obuke polaznici su obučavani u obavljanju vojno-policijskih mjera i radnji, primjeni ovlaštenja VP, te ostalim postupcima i zadacima vojne policije.

Pored stručno-specijalističkog dijela obuke redovno se izvodilo kondiciono vježbanje i obuka u borilačkim vještinama, a sve u cilju dostizanja što većeg stepena fizičke spremnosti, koja je neophodna u svakodnevnom izvršavanju zadataka koji proizilaze iz djelokruga rada vojne policije.

Stručno-specijalističku obuku za jedinice vojne policije završilo je 23 kandidata, koji su uložili maksimalan trud i zalaganje, te uspjeli da stignu do same završnice ovog ciklusa obuke.

Cilj organizovanja i realizacije stručno-specijalističke obuke vojne policije je da se jedinice vojne policije popunjavaju sa stručno osposobljenim personalom i u skladu sa propisanim uslovima za raspored vojnika u jedinice vojne policije.

Ovo je već sedma generacija polaznika koja je uspješno savladala obuku i dostigla uspostavljene standarde i time stekli uslove da budu raspoređeni u jedinice vojne policije OS BiH.

Na kraju ciklusa stručno-specijalističke obuke vojne policije realizovani su završni testovi fizičke spremnosti i borilačkih vještina, kao i završni pismeni test po pređenom kompletnom tematskom planu obuke na kojima su bili zadati visoki standardi. Zahvaljujući kvalitetnoj pripremi, realizaciji stručno-specijalističke obuke, te motivaciji izvođača i sudionika obuke svi polaznici su dostigli zadate standarde na završnim testovima.

Stručno-specijalističku obuku vojne policije realizovao je odabrani tim instruktora iz sastava bVP na čelu sa poručnikom Vladimirom Milićem, koji su uložili maksimalne napore da od polaznika obuke stvore dobre vojne policajce koji će biti sposobni da profesionalno izvršavaju sve zadatke i poslove iz djelokruga rada vojne policije. Tokom kompletnog ciklusa realizacije stručno-specijalističke obuke vojne policije bilo je primjetno maksimalno zalaganje polaznika na obuci što pokazuju i rezultati završnih testova koji su realizovani na kraju ciklusa obuke.

Stručno-specijalističku obuku vojne policije pohađale su i dvije pripadnice ženskog pola koje su se ravnopravno nosile sa svim izazovima obuke i tako opravdale svoju ulogu u okviru OS BiH.

Sumiranjem svih rezultata testova, uključujući i sveukupno zalaganje i ponašanje vojnika tokom realizacije obuke najbolje rezultate ostvario je kaplar Adnan Selman iz sastava KOiD, kome je pored uvjerenja o uspješno završenoj obuci dodijeljena i pismena pohvala od strane Komandanta brTP za najbolje rangiranog polaznika stručno-specijalističke obuke kandidata za jedinice vojne policije, te drugorangiranog kandidata vojnik I klase Dragiša Jokić iz sastava 4.pbr i trećerangiranog kandidata vojnik Nemanja Ćaćić iz sastava 4.pbr.

Pored polaznika stručno-specijalističke obuke vojne policije od strane Komandanta brTP, dodijeljene su pismene pohvale za komandira privremenog voda i četiri instruktora obuke za uložen trud i zalaganje tokom realizacije navedene obuke. Pohvale pripadaju i ostalim instruktorima obuke, te svim drugim licima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos i podršku da se navedena obuka uspješno realizuje.

Dana 01.06.2018.godine u kasarni "Rajlovac OS BiH", upriličena je svečana ceremonija povodom završetka stručno-specijalističke obuke vojne policije uz prigodno obraćanje komandanta bVP i komandanta brTP, te je izvršena svečana dodjela uvjerenja i pohvala, nakon čega su vojnici upućeni u matične jedinice.