Vijesti

Analiza inžinjerijskih radova za period 2014-2017. godina


Analiza inžinjerijskih radova za period 2014-2017. godine, realizovana je 10.10.2018. godine u kasarni „Zdravko Čelar“ Derventa.

Analizi su prisustvovali, komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić, zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije brigadni general dr. Kenan Dautović, VD Komandanta brTP brigadir Mirsad Stabančić sa timom k-de brigade komandanti 5. i 6. pbr, zamjenik komandanta Komande za podršku za operacije, vojni atašei Republike Hrvatske i Republike Turske, te predstavnici grada Cazina i općine Foča.

Cilj predmetne analize bio je sumiranje učinaka sa svih lokacija na kojima je inž. bat. / brTP (inžinjerijski bataljon/brigade taktičke podrške) bio angažovan, te prikazivanje svega toga u finansijskim mjerilima. Ova jedinica je bila angažovana na raznim aktivnostima a ne samo za ono što joj je određeno misijom, nego i u zavisnosti od novonastale situacije.

U vrijeme velikih poplava 2014. godine, ova jedinica je bila angažovana od samog početka na pružanju pomoći i sanaciji štete od ove elementarne nepogode koja je zadesila veliki dio BiH. U toku pružanja pomoći, inž. bat. je bio aktivan na polju spašavanja lica i imovine, doturu osnovnih namirnica za preživljavanje, odvoženju smeća, uginulih životinja, sanaciji i rekonstrukciji puteva i objekata, pročišćavanju riječne i kanalske mreže, izgradnji mostova.

Zaključno sa 2017. godinom, inž. bat. je izvršio radove u vrijednosti od 10.675.425 KM, od čega za civilne strukture 9.166.965 KM, što je impozantna cifra. Ovdje se uzimaju u obzir izgradnja puteva, sanacija puteva, sanacija klizišta, uređenje riječnih tokova, i drugi radovi. Predstavnik grada Cazina, gosp. Jusuf Bajrektarević je kazao, da je inž. bat. svijetla tačka ove države, jako kooperativan i izuzetno profesionalan i istakao: „Cifre koje ste vi predstavili su jako skromne u odnosu na stvarnu vrijednost i kvalitet izvršenih radova“. Zamjenik načelnika općine Foča gosp. Zoran Elez, je takođe istakao doprinos inž. bat. u ostvarivanju uslova za ekonomski napredak ove općine, sa minimalno uloženim sredstvima, a nasuprot tome izuzetno kvalitetnim radovima.

Komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić je zaključio ovu analizu riječima: „Ovom prezentacijom je ostvaren cilj, a to je da se prezentuju rezultati i uspjeh inž. bat., kako za potrebe OS BiH, tako i za potrebe civilnih struktura. Rezultati koje je ostvarila ova jedinica su impozantni, čime je opravdano postojanje ovakve jedinice, koja daje svoj doprinos ukupnom razvoju OS BiH, ali i civilnih zajednica. Iza svega ovoga stoje oficiri, podoficiri, vojnici i civilna lica kojima treba odati dužno priznanje za ostvarene rezultate“.

3 FOTO GALERIJA