Vijesti

Posjeta komadantice NATO štaba u Sarajevu Brigadi taktičke podrške


Komadantica NATO štaba u Sarajevu brigadni general Marti J. Bissell 05. maja 2019. godine posjetila je Komandu brigade taktičke podrške na lokaciji kasarne “Rajlovac”

Delegaciju brTP je predvodio VD komadanta brigade brigadir Mirsad Stabančić, a pored njega tu su prisustvovali načelnik štaba brTP pukovnik Boris Listeš, iz sektora za upravljanje personalom MO BiH pukovnik Nedžad Novalija te glavni narednik brTP Emin Dervišević

Formalni dio posjete započeo je u kancelariji VD komadanta brTP brigadira Mirsada Stabančića, koji je izrazio dobrodošlicu gostima ističući značaj ove posjete brigadi taktičke podrške, te kroz informativni brifing predstavio lokaciju “Rajlovac OS BiH”, njen historijat i značaj, kako za brTP tako i OS BiH. Prezentovao je misiju i strukturu brigade taktičke podrške, razmještaj jedinica, kao i neke od realizovanih aktivnosti kroz prethodnu 2018. godinu. Naglasak je bio na deminerske radove kao i pomoć civilnim strukturama kroz inžinjerijske radove tokom prirodnih katastrofa. Također se razgovaralo i o obuci odnosno vježbama i pripremama deklarisanih jedinica OS BiH.

Tokom svog obraćanja general Bissell je istakla kompleksnost Brigade taktičke podrške s obzirom na širok spektar poslova kojima se bavi ova brigade te se posvetila najvećim izazovima sa kojima se susreće kako Brigada taktičke podrške, tako i OS BiH u cjelini. Neke od glavnih teme bile su popuna jedinica odnosno regrutovanje novih pripadnika OS BiH, komunikacija između jedinica te vozni park brTP, kako motorna vozila tako i kompleksnije inžinjerijske mašine.

Na kraju razgovora brigadni general Marti J. Bissell se zahvalila na toplom prijemu, te još jednom istakla da, s obzirom na njeno prethodno iskustvo u sličnoj brigade, u potpunosti razumije kompleksnost brTP te sa kojim problemima se ona susreće.

Nakon razgovora svi učensici su se uputili prema pisti kasarne “Rajlovac” radi demonstracije materijalno tehničkih sredstava i neke od tehnika deminerskog bataljona, te Počasne jedinice i Vojnog orkestra OS BiH.

19 FOTO GALERIJA