Vijesti

Godišnja analiza obuke za 2019. godinu u Brigadi taktičke podrške


Na lokaciji kasarne OS BiH „Rajlovac“ u komandi Brigade taktičke podrške, 3. decembra 2019. godine održana je Godišnja analiza obuke komande brigade u prisustvu zamjenika komandanta OK OS BiH za operacije, brigadnog generala Kenana Dautovića i gostiju.

Na samom početku Godišnje analize obratio se komandant brTP brigadir Mirzet Lubenović, pozdravio je sve prisutne, a posebno se riječima dobrodošlice obratio generalu Dautoviću, prisutnim starješinama OK OS BiH, kao i članovima tima EUFOR-a za podršku brTP.

Komandanti i komandiri jedinica i pomoćnici načelnika štaba brTP prezentovali su realizovane i postignute rezultate u obuci, izazove sa kojima su se susretali u tekućoj godini, te dali prijedloge za prevazilaženje uočenih nedostataka.

Ostvareni su ciljevi obuke u 2019. godini i dostignut je propisani standard borbene spremnosti kroz planiranu obuku, a u cilju spremnosti jedinice za:

-          Odbranu teritorijalnog suvereniteta Bosne i Hercegovine;

-          Učešće u operacijama podrške miru;

-          Pružanju pomoći civilnim strukturama vlasti u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i nesreća i

-          Provođenje protivminskog djelovanja.

Komandant Brigade taktičke podrške, brigadir Mirzet Lubenović je iskazao svoje zadovoljstvo ostvarenim rezultatima obuke u 2019. godini. Osvrnuvši se na činjenicu o nedostatku materijalnih resursa, brigadir Lubenović je istakao da se brTP ipak ima čime pohvaliti - uključivanjem svih raspoloživih resursa, posebno ljudskih, postignuti su dobri rezultati. Analizirajući dosadašnju obuku kreirana je vizija pred kakvim izazovima će se Brigada naći u 2020. godini, kao i način na koji će biti odgovoreno na iste.

Zamjenik komandanta OK OS BiH za operacije, general Dautović u svome obraćanju je istakao da iako se brTP susretala sa mnogim preprekama i ograničenjima napravila je veoma dobre rezultate po pitanju obuke i realizaciji podrške obuke svim jedinicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Svoje obraćanje general Dautović je završio riječima:“Čestitke komandantu Lubenoviću kao najodgovornijoj osobi za realizaciju obuke i ostvarene rezultate u Brigadi taktičke podrške.“

5 FOTO GALERIJA