Vijesti

Brigada taktičke podrške Oružanih snaga BiH i dalje nastavlja sa angažovanjem resursa brigade u cilju pomoći civilnim strukturama vlasti u odbrani od širenja korona virusa (COVID-19)


Brigada taktičke podrške (brTP) drugi put u toku mjeseca maja 2020. godine, angažuje resurse brigade u cilju pomoći civilnim strukturama vlasti u odbrani od širenja korona virusa (COVID-19).

Na osnovu zahtjeva Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a u skladu naređenja pretpostavljene komande a primjenjujući III fazu konceptualnog plana odbrane od korona virusa (COVID-19), brTP je danas 20. maja 2020. godine na izvršenje zadatka dezinfekcije prostora, vanjskih površina i objekata gdje su boravile ili borave zaražene osobe u općinama Čitluk, Jablanica, Konjic i gradu Mostar, uputila posebnu/specijalističku jedinicu privremenog sastava brigade, koju čine specijalistički timovi čete za atomsko-hemijsku-biološku odbranu i najiskusniji timovi medicinskih tehničara iz sastava deminerskog bataljona. Prije upućivanja pripadnika brigade na izvršenje zadatka, u koordinaciji sa nosiocem logističke podrške, izvršen je preventivni ljekarski pregled na korona virus.

Planirane aktivnosti dezinfekcije u općinama Čitluk, Konjic, Jablanica i gradu Mostaru će se vršiti u narednih nekoliko dana po prioritetima koje je odredio tražioc usluge. Prilikom izvršenja zadatka pored sredstava koja posjeduju OS BiH, na raspolaganju su i sredstva za dezinfekciju IZOSAN i BIOENVIRION a koja su donirana od strane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) a korištenje istih na terenu ovisi o zahtjevu tražioca usluga. Korištenje ovih sredstava se pokazalo efikasnim u odbrani od širenja korona virusa a pozitivni efekti su vidljivi na području općine Maglaj, gdje je specijalistička jedinica privremenog sastava brTP vršila dezinfekciju prostora, objekata i javnih površina početkom mjeseca maja 2020. godine.

Prije upućivanja jedinice privremenog sastava brTP na izvršenje naređenih zadataka, tim za koordinaciju aktivnosti na nivou brTP je prethodno izvršio neophodnu koordinaciju sa odgovornim licima iz Uprave za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a, po pitanju angažovanja resursa Oružanih snaga BiH, gdje su identifikovana potrebna materijalna sredstava u cilju adekvatnog planiranja upotrebe jedinice brTP za izvršenje dezinfekcije a prioriteti za dezinfekciju su određeni od strane tražioca usluga.

Ovo je još jedan pokazatelj da Oružane snage BiH posjeduju kapacitet, materijalna sredstva i visoko obučen personal za izvršenje najzahtijevnijih zadataka kao što je odbrana od korona virusa. Angažovanje ljudstva i MTS-a čete ABHO i deminerskog bataljona / brTP na pomoći civilnim strukturama, iskazujemo čvrstu opredijeljenost, da je brigada taktičke podrške spremna u svakom trenutku raspoloživim resursima pružiti neophodnu pomoći građanima Bosne i Hercegovine na bilo kojem lokalitetu.

9 FOTO GALERIJA