Vijesti

ABHO jedinica Oužanih snaga Bosne i Hercegovine realizovala je ‘’Osnovni HBRN kurs’’ sa specijalistima ABHO deklarisanih jedinica iz sastava INF-L-BNG


Nakon uspješno realizovanih zadataka pomoći civilnim organima u borbi protiv virusa COVID-19, u vremenskom periodu od 15.06. do 19.06.2020. godine na lokaciji kasarne i aerodroma ‘’Dubrave’’ održan je ‘’Osnovni HBRN kurs’’ za ABHO specijaliste iz sastava jedinica OS BiH, koji se obučavaju u okviru INF-L-BGN.

Sam kurs je koncipiran kao kombinacija teoretskog i praktičnog rada  gdje su instruktori iz čABHO/brTP prenijeli  svoja znanja  na polaznike  kursa.  Obrađene su teme koje se bave problematikom NHB oružja, misijski orijentisanim zaštitnim mjerama, upotrebom lične zaštitne opreme, prepoznavanjem NHB opasnosti te reakcijama na svaku od navedenih,  nailazak na kontaminirano područje, načine obilježavanja te metode/tehnike savladavanja istih, ličnu dekontaminaciju i pružanje prve pomoć u NHB uslovima kao i NATO procedure HBRN izvještavanja za svaki tip kontaminacije. Kurs je proveden uspješno, a polaznici kursa će nastaviti da prenose stečeno znanje na pripadnike jedinica OS BiH. Obuka specijalista ABHO je značajna i po tome, što će kondiciranje stečenih vještina dobro doći u održavanju spremnosti jedinice za zadatke pomoći civilnim strukturama posebno u vrijeme pandemije COVID-19.

2 FOTO GALERIJA