Vijesti

Realizacija STX i NEL-1 ocjenjivanja desetine vojne policije deklarisane po OCC E&F konceptu u sastavu batalјonske borbene grupe OS BiH (INF-L-BNG)


Na poligonu za obuku „Manjača” Banja Luka od 14. do 25. septembra 2020. godine realizovana je situacijska trening vježba (STX) i NEL-1 vanjsko ocjenjivanje deklarisane borbene grupe lake pješadije (INF-L-BNG) u čijem sastavu se nalazila i desetina vojne policije deklarisane po OCC E&F konceptu.
Ocjenjivanje je realizovao certificirani tim instruktora iz sastava komande i jedinica OS BiH, i zemalјa članica NATO-a, a pod punom kontrolom CBO/KoiD i OK OS BiH.

NEL-1 ocjenjivanje ima za cilј da se sagleda stanje spremnosti i obučenosti pripadnika deklarisanih jedinica OS BiH po definisanim oblastima zadacima iz TOPFAS dokumenta, a koje će desetina vojne policije izvršavati u sastavu batalјonske borbene grupe OS BiH (INF-L-BNG) tokom svog učešća u misijama podrške miru koristeći odgovarajuću borbenu opremu, shodno dodijelјenoj misiji. Tokom realizacije NEL-1 ocjenjivanja, desetina vojne policije je bila izložena teškim zadacima koje je izvodila u realističnoj situaciji i pod veoma složenim i teškim uslovima na terenu.

Ovo je drugi od četiri ciklusa ocjenjivanja jedinica deklarisani po OCC E&F konceptu u sastavu batalјonske borbene grupe OS BiH (INF-L-BNG). Na osnovu preliminarnih rezultata ocjenjivanja, desetina vojne policije je uspješno prošla kroz sve gore navedene oblasti NEL-1 ocjenjivanja, a pripadnici desetine vojne policije su uložili maksimalni trud i zalaganje da zadovolјe sve standarde ocjenjivanja.

2 FOTO GALERIJA