Vijesti

Bataljon vojne policije Brigade taktičke podrške realizovao kurs za podoficire vojne policije iz sastava jedinica OS BiH


U periodu od 02. do 27. novembra 2020. godine u kasarni “Rajlovac”, u organizaciji KOiD-a i bVP realizovan je kurs za podoficire vojne policije sa podoficirima (OR5) iz sastava jedinica OS BiH.

U skladu sa definisanim uslovima iz odobrenog Programa kursa za podoficire vojne policije, provjeri i ulaznim testovima pristupilo je 9 (devet) kandidata i svih devet kandidat je ispunilo uslove pohađanje navedenog kursa.

Kurs za podoficire vojne policije realizovan je kroz 4 (četiri) sedmice u skladu sa odobrenim Tematskim planom i Sedmnim rasporedima obuke, a obuka je bila usmjerena na djelokrug rada i poslove vojne policije koji su propisani Pravilnikom o radu vojne policije OS BiH. Kroz realizaciju kursa redovno su provođena pismena testiranja po pređenim sadržajima obuke na kojima su kandidati morali zadovoljiti minimalni standard od 70 % uspješnosti.

Ukoliko kandidat nije zadovoljio uspostavljeni standard na pismenom testu daje mu se mogućnost da radi ponovni test. Ako kandidat ne dostigne uspostavljeni standard od 70 % niti nakon ponovnog testa sa kandidatom se prekida ciklus obuke i isti se upućuje u matičnu jedinicu.

Tokom realizacije obuke polaznici su obučavani u obavljanju vojno-policijskih mjera i radnji, primjeni ovlaštenja VP, te ostalim postupcima  i zadacima vojne policije.

Kurs za podoficire vojne policije, završilo je 9 (devet) kandidata, koji su uložili maksimalan trud i zalaganje, te uspjeli da  dostignu uspostavljene standarde i time steknu uslove da budu raspoređeni na formacijska mjesta podoficira u jedinicama vojne policije OS BiH.

Ovaj kurs se po prvi put realizuje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao pilot projekat i smatramo da će se u budućnosti provoditi i unapređivati shodno potrebama jedinica vojne policije.

Cilj organizovanja i realizacije kursa za podoficire vojne policije da se jedinice vojne policije popunjavaju sa stručno osposobljenim podoficirskim personalom, koji će svojim fizičkim atributima, specijalističkim sposobnostima i vještinama biti u stanju da neprikosnoveno izvršavaju sve zadatke koji proizilaze iz djelokruga rada vojne policije.

Kurs za podoficire vojne policije realizovao je odabrani tim instruktora iz sastava bVP na čelu sa poručnikom Mirkom Šikanjom, koji su uložili maksimalne napore da od polaznika obuke stvore dobre lidere u službi vojne policajce, koji će biti sposobni da profesionalno izvršavaju sve postavljene zadatke i poslove koji proizilaze iz djelokruga rada vojne policije.

Tokom kompletnog ciklusa kursa bilo je primjetno maksimalno zalaganje polaznika na obuci što pokazuju i rezultati završnih testova koji su realizovani na kraju ciklusa obuke.

Dodatno opterećenje tokom realizacije navedene obuke stvarala je pogoršana epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini, prouzrokovana širenjem  COVID-19.

Uprkos i ovoj opterećenju obuka se nije prekidala, a obuka se izvodila uz poštivanje svih naređenih mjera i preporuka kriznih štabova i timova u Bosni i Hercegovini, kako bi ostvarili cilj, a ovaj kurs dobio svoj pravi epilog.

Sumiranjem svih rezultata testova, uključujući i sveukupno zalaganje i ponašanje kandidata tokom realizacije obuke najbolje rezultate ostvario je vodnik Goran Živković, pripadnik 6.pbr i vodnik Amer Hadžović, pripadnik 5.pbr OS BiH.

Dana 27.11.2020. godine upriličena je svečana ceremonije povodom završetka kursa za podoficire vojne policije uz prigodno obraćanje komandanta brTP i dodjelu uvjerenja polaznicima o uspješno završenom kursu. 

Pohvale pripadaju i instruktorima obuke, te svim drugim licima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos i podršku da se navedeni kurs  uspješno realizuje.

2 FOTO GALERIJA