Vijesti

Realizovan M2M događaj “Demining Medic and CASEVAC II” za medicinsko osoblje Deminerskog bataljona


Na lokaciji kasarne ,,Rajlovac” u Rajlovcu, prostorije ODC-a, u periodu od 15.02.2021. do 19.02.2021. godine, održana je doobuka medicinskog osoblja Deminerskog bataljona/Brigade taktičke podrške (19 pripadnika), od strane instruktorskog tima SAD-a.

Doobuka je izvršana na medicinskoj opremi koju su donirale SAD preko svoje Ambasade u Sarajevu/ ured ODC-a u okviru programa M2M. Završetkom ovog drugog dijela programa M2M realizovana je u potpunosti doobuka medicinskog osoblja deminerskog bataljona, kojoj je ukupno prisustvovalo 39 medicinara pripadnika OS BiH.

Realizacijom ove doobuke još jednom se potvrdila izuzetna saradnja OS BiH sa OS SAD preko Američke ambasade u Sarajevu i ureda ODC-a, koji i pored opreme koja se donirala medicinskom osoblju deminerskog bataljona konstantno vrše doobuku medicinskog osoblja na istoj opremi.

I ovogodišnja doobuka se realizovala u dvije grupe i vježbama MEDEVAC, uz pomoć 2 HS ZS i PZO OS BiH. Nakon završene doobuke upriličena je prigodna ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg ciklusa doobuke na kojoj se prigodnim riječima obratio u ime komandanta bataljona major Miodrag Janjić i predstavnica ODC-a Zlata Veselinović. Tom prilikom izvršana je podjela certifikata svim pripadnicima koji su završili proces doobuke.

Doobuka se realizovala uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera vezanih za suzbijanje pandemije COVID-19.

Pripadnici Oružanih snaga BiH su još jednom pokazali da su spremni i obučeni da sve zadatke izvrše na najbolji mogući način, izvršavajući svoju misiju.

8 FOTO GALERIJA