Vijesti

Obuka vozača i nišandžija iz sastava deklarisanih jedinica BGLP OS BiH na OT M113 A2 u oklopnom bataljonu/brTP OS BiH.


U periodu od 07.03. do 01.04.2022. godine u kasarni i aerodromu „Dubrave“, Živinice u organizaciji Oklopnog bataljona/brTP OS BiH, realizovana je obuka 22 pripadnika iz deklarisanih jedinice OS BiH na oklopnim borbenim sredstvima (OT M113 A2).

Cilj obuke bio je dostizanje potrebnog nivoa obučenosti deklarisanih jedinica BGLP OS  BiH po temama, vozač OT M 113A2 i nišandžija na mitraljezu M2 12,7 mm. Na početku obuke, dobrodošlicu polaznicima obuke je poželio komandant oklopnog bataljona major Miralem Čanić. Osim dobrodošlice major Miralem Čanić je kroz uvodnu riječ polaznike ukratko upoznao sa tokom  i aktivnostima vezanim za obuku.

Aktivnosti i obuka su koncipirani tako da se polaznici upoznaju sa karakteristikama sredstava, tehničkim sposobnostima, naoružanjem, održavanjem, upravljanjem te posebnim akcentom na praktičnu upotrebu MTS-a u terenskim uslovima. Krajnje željeno stanje je da su polaznici obučeni za samostalno izvršenje taktičkih radnji u ulozi nišandžija na mitraljezu Browning M2 12, 7 mm i vozača OT M113 A2.

Oklopni bataljon i realizaciju obuke posjetio je i Tim TV produkcije Naša snaga“. Nakon informativnog brifinga, Tim se uputio u obilazak deklarisanih jedinica BGLP iz sastava 4., 5., i 6. pbr koji se trenutno nalaze na obuci za vozače  OT M113 A2 i nišandžija mitraljeza M 2/3 Browning cal.12,7 mm BGLP po OCC E&F konceptu. Tim je snimio video prilog o načinu izvodenja obuke gdje su polaznici imali priliku da pokažu stečeno znanje i vještine.

6 FOTO GALERIJA