Vijesti

Ponos brTP i OS BiH, poručnica Tajana-Antonija Bošnjak najbolji strani polaznik kursa za oficire u SAD-u


Pripadnica bataljona vojne policije Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH, poručnik Tajana-Antonija Bošnjak, uspješno je završila Military Police Basic Officer Leader Course (MP BOLC 02-22) na prestižnoj Vojnopolicijskoj školi u Fort Leonard Woodu, Missouri - SAD, gdje je dobila čak dva priznanja.

Proglašena je za najboljeg stranog polaznika kursa, te je postigla najveći broj bodova osvojivši prvo mjesto na Army Combat Fitness Testu u ženskoj kategoriji. Školovanje je održano od oktobar 2021. do aprila 2022., u okviru IMET programa.

Poručnica Bošnjak je 5. klasa oficira, a u službi OS BiH je od 5. januara 2018. godine. Na školovanju je ostvarila ukupni akademski prosjek od čak 93%, što je postigla izuzetnim trudom i zalaganjem, bez obrizra na jezičke i kulturološke razlike, te je zbog toga ocijenjena najvišim ocjenama tokom trajanja veoma izazovnog kursa. Zbog ostvarenog uspjeha dobila je pismo pohvale i preporuke od američkog brigadnog generala Niave F. Knella, te posebnu počasnu plaketu.

Osnovni vojnopolicijski kurs pruža mladim oficirima priliku da prošire svoje vojno znanje iz oblasti vojnopolicijskih poslova i steknu nova znanja koja će moći primjeniti u budućnosti i sa razvojem i prosperitetom OS BiH. Kurs se sastoji od akademskih i praktičnih predavanja, obuke na terenu u trajanju od 10 dana, te ispita iz oblasti danonoćne kopnene navigacije, civilnih i vojnih krivičnih zakona, rodne ravnopravnosti, vojnopolicijskih vježbi patroliranja i istražnih radnji krivičnih djela, savladavanje aktivnog napadača, razine upotrebe sile, kontrola nereda, gađanja iz automatske puške M4, te brojni drugi zadaci.

6 FOTO GALERIJA