Vijesti

Posjeta delegacije NPA i Generalnog inspektorata za vanredne situacije Rumunije


U Centru za protivminsko djelovanje i uništavanje NUS-a, na lokaciji kasarne „Rajlovac“, 12.05.2022. godine u radnoj posjeti je boravila delegacija NPA i delegacija Generalnog inspektorata za vanredne situacije Rumunije.

Cilj radne posjete delegacije je iniciranje daljnje saradnje između OSBiH, NPA i Generalnog inspektorata za vanredne situacije Rumunije u oblasti EOD a u skladu sa važećim memorandumom o razumjevanju između strana. Radnom sastanku pored pripadnika Centra prisustvovao je i Komandant deminerskog bataljona koji je prisutne, kroz informativni brifing upoznao sa zadacima i poslovima deminerskog bataljona. Pripadnik Centra je kroz svoj brifing prisutne upoznao sa kapacitetima za obuku i edukaciju Centra sa posebnim osvrtom na EOD obuku. U međusobnoj diskusiji delegacije su iskazali interes za daljnju saradnju u oblasti EOD obuke.

Nakon informativnih brifinga delegacije su obišli Centar za PMD i EOD i upoznali se sa kapacitetima provođenja obuke u Centru. Nakon obilask Centra delegacije su imale priliku da na lokalnom poligonu za obuku u kasarni Rajlovac vide praktični rad i obuku pripadnika EOD čete. Delegacije su upoznate sa metodama praktičnog rada poligonima za praktičnu EOD obuku u kasarni Rajlovac. Radni sastanak je završio u obostran zadovoljstvo i nadu da će saradnja da bude nastavljena u narednom periodu.

6 FOTO GALERIJA