Vijesti

Oružane snage Bosne i Hercegovine, danas prestavile Godišnju analizu izvedenih protivminskih akcija (PMA) za 2021.godinu


U organizaciji Operativne komande OS BiH, dana 26.05.2022.godine, u Domu Oružanih snaga, realizovana je analiza PROTIVMINSKIH AKCIJA (u daljem tekstu PMA) OK OS BiH za 2021.godinu. Analizu je otvorio Zamjenika komandanta za operacije OK OS BiH, brigadir Mirzet Lubenović, koji je izvršio uvodno obraćanje i istakao osnovne činjenice PMA u 2021.godini.

Iznošenje Analize PMA u 2021.godini, izvršio je komandant Deminerskog bataljona, pukovnik Ćazim Mahmić, koji je tokom iznošenja analize PMA u 2021.godini, skrenuo pažnju  na realne probleme sa kojima su se susretali demineri koji realizuju PMA kao i ometeče koji su u toku prošle godine stvarali zastoje u procesu PMA. Predloženi su i načini na koje se svi problemi mogu otkloniti uz pomoć svih struktura OS BiH, kao i pomoć međunarodnih i domih institucija, organizacija koje se bave poslovima deminiranja.

Komandant OK OS BiH, generalmajor Radovan Ilić se u svom obraćanju pored zahvale gostima na prisustvu, osvrnuo na rezultate deminiranja i istaknuo potrebu za boljom podrškom i opremanjem deminerskog bataljona, uzimajući u obzir delikatnost ovog poziva.  

Svoje obraćanje imali su: NZŠ OS BiH, generalpukovnik Senad Mašović i Zamjenik Ministra odbrane BiH, gospodin Mijo Krešić. U svom obraćanju NZŠ OS BiH generalpukovnik Senad Mašović istakao “opredjelenost Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da svojim profesionalnim radom nastave sa uspješnim procesom deminiranja sve dok Bosna i Hercegovina ne bude sigurna od zaostalih mina i minskoeksplozivnih sredstava”.

Ukupna realizacija Plana PMA za 2021. godinu iznosi 2 249 733 m2 ili 71,6 % od ukupnog Plana, što je izuzetan učinak s obzirom na izazove sa kojima smo se suočavali. U toku kampanje deminiranja u 2021. godini, pronađeno je i uništeno 294 protiv-pješadijske mine, 1 protiv-tenkovska mina, i 1285 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava. Takođe treba naglasiti da su od ukupno deminiranih 4,3 milijuna m2 u BiH, tokom 2021.godine, OS BiH sudjelovale s 54%, što je impresivan rezultat. Ono što je važno istaći je da Deminerski bataljon trenutno realizuje Ljetnu kampanju deminiranja 2022. godine sa 32 tima na radilištima širom Bosne i Hercegovine.

10 FOTO GALERIJA