Vijesti

Ceremonija dodjele 150 metal-detektora Oružanim snagama BiH od strane Političkog i sigurnosnog komiteta EU (PSC) i Vojnog komiteta EU (EUMC)


Dana 05.07.2022. godine na lokaciji kasarne “Rajlovac” Sarajevo, održala se ceromonija svečane primopredaje 150 metal-detektora deminerskom bataljonu OS BiH, doniranih od strane EU, kao dio mjera pomoći, u vrijednosti od 10 miliona eura.

Pristiglim gostima, dobrodošlicu na lokaciju uputio je VD komandanta Brigade taktičke podrške, brigadir dr. Jasmin Čajić. Nakon kratkog uvodnog brifinga o deminerskom bataljonu od strane kapetana Tarika Mušikić, pristunim su se obratili Veleposlanica  Delphine Reny Renate Pronk, Ambasador Johann Sattler, Mr Raimondo Bussi te Ministar odbrane BiH, dr. Sifet Podžić.

Nakon obraćanja prisutnima, izvršena je svečana primopredaja metal-detektora između Ambasadorice Delphine Reny Renate Pronk, Ambasadora Johann Sattlera i Ministra odbrane BiH dr. Sifeta Podžića, nakon čega je ministar pozvao delegacije na mjesto demonstracije upotrebe sredstava za deminiranje. Tom prilikom pripadnici deminerskog bataljona su praktično demonstrirali procedure izvođenja operacija manuelnog deminiranja, korištenja pasa za otkrivanje eksploziva te reakcije na pronađeni IED.

Upriličen je i taktičko-tehnički zbor sa izloženom opremom koja se koristi u operacijama humanitarnog deminiranja. Predstavnici Političkog i sigurnosnog komiteta EU (PSC) i Vojnog komiteta EU (EUMC) su bili oduševljeni prezentacijom pripadnika deminerskog bataljona, te su najavili dalju saradnju i podršku u humanitarnom deminiranju.

Ambasadori su pozdravili saradnju Oružanih snaga BiH sa EU u oblasti vanjskih poslova, bezbjednosti i odbrane. Na kraju Ministar Sifet Podžić se zahvalio na donaciji, te obećao dalju saradnju u budućnosti sa ciljem konačnog razminiranja cjelokupne teritorije BiH i čišćenja minsko-eksplozivnih sredstava.

9 FOTO GALERIJA