Vijesti

Obuka pripadnika bVP/brTP sa instruktorskim timom iz sastava OS R. Italije


U periodu od 12.12. do 14.12.2023. godine, vod vojne policije privremenog sastava iz Bataljona vojne policije uspješno je završio obuku sa instruktorskim timom OS R. Italije na temu „CROW AND RIOT CONTROL INTEGRATED“ iz Plana bilatarne vojne saradnje sa R. Italijom za 2023. godinu u kasarni „Rajlovac“ Sarajevo.

Cilj vježbe je bio povećanje stepena interoperabilnosti sa partnerskim zemaljama u taktikama, tehnikama, procedurama i implementacijama partnerskog cilja L4006 „Nesmrtnosne sposobnosti i naoružanje”. Na navedenoj vježbi je učestvovao 21 pripadnik iz sastava Bataljona vojne policije (deklarisani vod VP i deklarisano odeljenje VP) i 3 instruktora iz sastava OS R. Italije. Vod vojne policije privremenog sastava iz Bataljona vojne policije je tokom učešća na obuci obučavan na temu: Operacije kontrole masa u OPM po sljedećim sadržajima: teorija i pristupi kontroli masa i suzbijanju nereda, tehnike upotrebe opreme i sredstava za nadzor i kontrolu masa, taktičke strategije za održavanje javnog reda i mira, komunikacijske vještine i upravljanje informacijama u kriznim situacijama, osnove suzbijanja nasilja i razbijanje nereda, pravna pitanja i etički aspekti prilikom suzbijanja nemira.Vojna policija koristi naučene tehnike samo za održavanje javnog reda i mira i obučeni su isključivo za postupanje u skladu sa međunarodnim standardima i procedurama. U vod vojne policije privremenog sastava uključeni su pripadnici deklarisanog voda i deklarisanog odjeljenja. Pripadnici bataljona vojne policije su pokazali da su potpuno obučeni i sposobni da se nose sa svim izazovima i jednakopravno učestvuju na svim vidovima obuke i vježbi na međunarodnom nivou kako u zemlji tako i van zemlje.

Obuka je imala veliki uticaj na jačanje kapaciteta bataljona vojne policije, unapređenje vještina i sposobnosti, kao i spremnost za suočavanje sa izazovnim situacijama. Učešće na ovakvim i sličnim događajima daje priliku starješinama i vojnicima Oružanih snaga BiH, da izvrše razmjenu ličnih iskustava u obuci i radu, te da prošire prijateljstva sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja.

4 FOTO GALERIJA