Vijesti

Posjeta Delegacije Ambasade SAD u BiH Brigadi taktičke podrške OS BiH, predvođena Ambasadorom SAD-a u BiH Michael Murphyem


Delegacija Ambasade SAD u BiH predvođena Nj.E. Michaelom Murphyem dana 20.12.2023. godine posjetila je Komandu brTP i Deminerski bataljon OS BiH u kasarni „Rajlovac“.

Cilj posjete je bilo upoznavanje Delegacije sa operativnim sposobnostima i aktivnostima koje provod brTP i Deminerski bataljon kao jedan od najvećih bataljona u brigadi. Domaćin posjete ispred OS BIH je bio v.d. Komandanta brTP brigadir dr. Jasmin Čajić sa ključnim osobljem. Posjeta je realizovana u dva dijela.

Prvi dio posjete je realizovan u komandi brTP kroz informativne brifinge o brTP i Deminerskom bataljonu, a drugi dio posjete je realizovan kroz prikaz rada i opreme Deminerskog bataljona. Tom prilikom izvršena je prezentacija praktičnog rada: Čete NUS-a, Izviđačkog voda, Mašinskog voda, Voda prega i manuelnog tima. Ambasador SAD u BiH Nj.E. Michael Murphy izrazio je veliko zadovoljstvo realizovanom posjetom, sa posebnim osvrtom na praktični prikaz operativnih sposobnosti Deminerskog bataljona. Nagalasio je da su pripadnici Deminerskog bataljona, odličan primjer profesionalnog rada i službe koji rade za dobrobit cjelokupnog stanovništva BiH, te da svoju zemlju čine sigurnijim mjestom za sve njene građane. Za dosadašnje izuzetne rezultate (prethodno je na službenoj web stranici Ambasade SAD u BiH objavljena informacija da navedena Ambasada proglašava Deminerski bataljon za „heroje mjeseca decembra“), ambasador SAD u BiH Nj.E. Michael Murphy iskoristio je priliku da službeno uruči plaketu Ambasade SAD u BiH za „heroje mjeseca decembra“ komandantu Deminerskog bataljona pukovniku Sulejmanu Kišiji. Brigadir Jasmin Čajić se zahvalio ambasadoru na posjeti i podršci ne samo Deminerskom bataljonu i brTP, nego OS BiH u cijelosti, u cilju dostizanja potrebnih standarda za pristupanje naše zemlje u NATO savez.

10 FOTO GALERIJA