Vijesti

Obuka u zimskim uslovima Voda za dubinsko osmatranje Vojnoobavještajnog bataljona


Pripadnici Voda za dubinsko osmatranje iz sastava Vojnoobavještajnog bataljona/brTP su u periodu od 29.01. do 09.02.2024. godine uspješno realizovali obuku u zimskim uslovima.

Ova planska aktivnost je izvedena u skladu sa smjernicama komandanta Vojnoobavještajnog bataljona za I kvartal 2024. godine, sa ciljem podizanja nivoa psiho-fizičke spremnosti i stručno-specijalističke osposobljenosti pripadnika voda za pružanje vojnoobavještajne podrške tokom operacija.

Dio obuke je realizovan na lokaciji kasarne „Rajlovac“ OS BiH, a sama završnica, koja je uključivala bojevo gađanje iz automatske puške M16A1 i situacijsku vježbu, je realizovana na vojnom poligonu „Pazarić“. U sklopu obuke posebna pažnja je posvećena uvježbavanju postupaka i procedura koji se tiču izrade osmatračnica, uspostave baznih stanica, radio komunikacije, topografije, maskiranja i taktičkog kretanja, kao i pružanja prve pomoći.

Pored navedenog, ova aktivnost je doprinjela i uspješnom integrisanju novoprimljenih pripadnika Vojnoobavještajnog bataljona i jačanju timskog duha. Obuka Voda za dubinsko osmatranje se izvodi tokom cijele godine u svim vremenskim uslovima kako bi se unaprijedio nivo obučenosti i osposobljenosti jedinice za izvršavanje dodijeljenih zadataka.

6 FOTO GALERIJA