Vijesti

Realizacija stručnospecijalističke obuke vojne policije za novoraspoređene vojnike u Bataljon vojne policije brigade taktičke podrške


U periodu od 16.01. do 10.02.2017. godine u kasarni “Rajlovac OS BiH” Bataljon vojne policije brigade taktičke podrške je organizovao i realizuje stručnospecijalističku obuku vojne policije za novoraspoređene vojnike bVP.

U skladu sa Programom instrukcija, stručnospecijalistička obuka novoraspoređenih vojnika u bVP realizovati će se kroz 4 (četiri) sedmice u skladu sa odobrenim planom obuke, a obuka će biti usmjerena na djelokrug rada i poslove vojne policije koji su propisani Pravilnikom o radu vojne policije OS BiH.

Tokom realizacije obuke polaznici će se obučavati u vršenju vojno policijskih mjera i radnji, primjeni ovlaštenja vojne policije, te ostalim postupcima i zadacima vojne policije. Pored stručno–specijalističkog dijela obuke redovno se vrši kondiciono vježbanje i obuka u borilačkim vještinama, a sve u cilju dostizanja što većeg stepena fizičke spremnosti, koja je neophodna u svakodnevnom izvršavanju zadataka koji proizilaze iz djelokruga rada vojne policije.

Shodno odobrenim sedmičnim rasporedima obuke, tokom realizacije stručnospecijalističke obuke, planirani su brojni pismeni i praktični testovi koji su uslov za nastavak pohađanja obuke uz samo jedan retest. Kroz standarde iz Programa instrukcija definisano je da kandidati iz bilo kojeg razloga ne mogu odsustvovati sa nastave više od 5 % od ukupnog fonda sati, te da tokom iste moraju biti disciplinovani.

Na kraju ciklusa stručnospecijalističke obuke planirani su završni testovi fizičke spremnosti i borilačkih vještina, kao i završni pismeni test po pređenom tematskom planu obuke na kojima su bili zadati visoki standardi. Stručnospecijalističku obuku vojne policije realizovati će odabrani tim instruktora iz sastava Bataljona vojne policije na čelu sa poručnikom Suljom Bašićem, koji će uložili maksimalne napore da od polaznika obuke izgrade dobre vojne policajce koji će biti sposobni da profesionalno izvršavaju sve poslove iz djelokruga rada vojne policije.

3 FOTO GALERIJA