Vijesti

Stručno - specijalistička obuke kandidata za jedinice vojne policije iz sastava jedinica OS BiH


Bataljon vojne policije brigade taktičke podrške je u periodu od 27.03. do 05.05.2017. godine u kasarni OS BiH “Rajlovac” organizovao i realizovao stručno - specijalističku obuku kandidata za jedinice vojne policije s ciljem da se jedinice vojne policije popunjavaju stručno osposobljenim personalom u skladu s propisanim uslovima za raspored vojnika u jedinice vojne policije.

U skladu sa uslovima definisanim kroz odobreni Program instrukcija, provjeri i ulaznim testovima pristupila su 52 kandidata od kojih je 39 ispunilo uslove i zadovoljilo ulazne testove fizičke spremnosti, dok su ostali vraćeni u matične jedinice zbog neispunjenja uslova i standarda ulaznih testova. Stručno-specijalistička obuka kandidata za jedinice vojne policije realizovana je kroz 6 sedmica, a obuka je bila usmjerena na djelokrug rada i poslove vojne policije koji su propisani Pravilnikom o radu vojne policije OS BiH. Tokom realizacije obuke polaznici su obučavani u obavljanju vojno-policijskih mjera i radnji, primjeni ovlaštenja vojne policije, te ostalim postupcima i zadacima vojne policije. Pored stručno–specijalističkog dijela obuke redovno se izvodilo kondiciono vježbanje i obuka u borilačkim vještinama, a sve u cilju dostizanja što većeg stepena fizičke spremnosti, koja je neophodna u svakodnevnom izvršavanju zadataka koji proizilaze iz djelokruga rada vojne policije.

Na kraju ciklusa obuke realizovani su završni testovi fizičke spremnosti i borilačkih vještina, kao i završni pismeni test po pređenom tematskom planu obuke na kojima su bili zadati visoki standardi. Tokom kompletnog ciklusa realizacije stručno-specijalističke obuke vojne policije bilo je primjetno maksimalno zalaganje polaznika na obuci što pokazuju i rezultati završnih testova koji su realizovani na kraju ciklusa obuke. Bitno je naglasiti da je stručno-specijalističku obuku vojne policije pohađalo 7 djevojaka koje su se ravnopravno nosile sa svim izazovima obuke i na taj način opravdale svoju ulogu u okviru OS BiH.

Sumiranjem svih rezultata testova, uključujući i sveukupno zalaganje i ponašanje vojnika tokom realizacije obuke najbolje rezultate ostvario je vojnik I klase Halid Ešpić iz sastava 4.pbr, kome je pored uvjerenja o uspješno završenoj obuci dodijeljena i pismena pohvala od strane komandanta Brigade taktičke podrške za najbolje rangiranog polaznika obuke, te drugorangiranog kandidata vojnika Sanju Vasiljević iz sastava 6.pbr i trećerangiranog kandidata vojnika Biljanu Jevtić iz sastava brTP.

Svečana ceremonija povodom završetka stručno-specijalističke obuke vojne policije je upriličena 05.05.2017. godine u kasarni OS BiH „Rajlovac“ uz prigodno obraćanje komandanta Brigade taktičke podrške brigadira Amira Čorbe, te izvršena svečana dodjela uvjerenja i pohvala, nakon čega su vojnici upućeni u matične jedinice.

6 FOTO GALERIJA