Vijesti

Obuka u zimskim uslovima Voda za dubinsko osmatranje


Na lokalitetu kasarne „Rajlovac“ OS BiH je u periodu od 30. 01. do 03.02.2023. godine uspješno završena obuka Voda za dubinsko osmatranje iz sastava Vojnoobavještajnog bataljona/ brTP.

Ova aktivnost je realizovana u skladu sa smjernicama komandanta i prema godišnjem planu obuke Vojnoobavještajnog bataljona za 2023. godinu, sa ciljem održavanja i unaprijeđenja spremnosti ove jedinice za pružanje vojnoobavještajne podrške tokom izvenja operacija. Sami vremenski uslovi na terenu su pogodovali realizaciji obuke u realističnim i otežanim zimskim uslovima tokom kojih su pripadnici voda uvježbavali taktičke radnje poput: maskiranja, taktičkog kretanja, maevanja i izviđanja u vremenskim uslovima. Fokus obuke je bio na uspostavljanju baznog kampa i boravku jedinice u ekstremnim uslovima, a uvježbavane su i tehnike spašavanja i pružanja prve pomoći.

Zavnicu obuke je obilježila i situacijska vježba tokom koje su integrisane sve prethodno uvježbane taktičke radnje. Obuka Voda za dubinsko osmatranje se izvodi tokom cijele godine u svim vremenskim uslovima kako bi se ova jedinica što bolje obučila za izvršavanje svoje misije uz naglašen timski rad. Najbolji pokazatelji njihove obučenosti su mnogobrojna učešća na međunarodnim izviđačkim takmičenjima.

9 FOTO GALERIJA