Vojni portal

Dobrovoljno darovanje krvi u organizaciji Inžinjerijskog bataljona


U sklopu aktivnosti civilno-vojne saradnje i pomoći civilnim strukturama na teritoriji opštine Derventa Inžinjerijski bataljon Brigade taktičke podrške je u decembru 2015. godine organizovao i realizovao akciju dobrovoljnog darovanja krvi u saradnji sa Crvenim krstom Derventa.

Akciji su se priključili 31 pripadnik ove jedinice i dali svoj doprinos u realizaciji ove humane akcije. S obzirom da je ova akcija sprovedena za teritoriju opštine Derventa ovoj akciji se pridružilo i 99 civilnih lica što je ukupno predstavljalo 130 dobrovoljnih darovaoca krvi.

Prikupljanje krvi vršila je Transfuziološka služba Opšte bolnice „Sveti Luka“ iz Doboja, koji su izrazili veliko zadovoljstvo organizacijom i realizacijom pomenute akcije, a posebno odzivom pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kao i svaki put do sada, civilne strukture Dervente osigurali su poklon pakete za dobrovoljne darovaoce krvi.

Akciju dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Inžinjerijskog bataljona posjetio je i načelnik opštine Derventa, gospodin Milorad Simić, koji je rekao da je ovo jedan od najhumanijih vidova pomoći svakom čovjeku i da će sama opštinska struktura uvijek pomagati i podsticati ove i ovakve akcije.

Sekretar Crvenog krsta Derventa, gospodin Rade Kujundžić, posebno se zahvalio Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, u cjelini, te dodao da je dugogodišnja saradnja sa inžinjerijskim bataljonom, po pitanju akcija ove vrste, ali i drugih oblika pomoći, pun pogodak, jer osim organizacije i ustupanja prostorija za realizaciju akcija dobrovoljnog darivanja krvi uvijek je i veliki broj pripadnika ove jedinice koje pristupe navedenoj akciji.

Profesionalna vojna i civilna lica iz sastava inžinjerijskog bataljona su u potpunosti svjesni šta znači svaka doza krvi od koje često zavisi nečiji život te im je to i osnovni motiv za učešće u ovoj i ovakvim akcijama.