Vijesti

Upotreba bočnih dizalica na helikopteru UH-1H


Pripadnici 2. helikopterskog skvadrona brigade ZS i PZO 15.09.2017. godine su izvršili probnu upotrebu bočnih dizalica na helikopteru UH-1H. Praktična upotreba dizalica izvršena je na lokaciji heliodroma Rajlovac u Sarajevu, a nakon višesedmične teoretske obuke na zemlji koju su pripadnici 2.HS-a uspješno morali proći.

Sama upotreba dizalice zahtijevala je sihronizaciju cijele posade, ali i uvježbanost specijaliste STS-a s kojim je ovom prilikom izvršeno podizanje i spuštanje u/iz helikoptera. Upotrebi dizalice za spuštanje specijaliste STS-a prethodilo je podizanje namjenski konstruisanog tereta koji se koristi za vježbe nošenja podvjesnog tereta.

Probna upotreba dizalice je bila uspješna, a ovim činom ova materijalno-tehnička sredstva su stavljena na raspolaganje Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, što će doprinijeti da pripadnici 2. helikopterskog skvadrona, s manje rizika i još više rezultata, budu oslonac u misijama traganja i spašavanja i učinkovitijem izvršenju ostalih zadataka OS BiH.

Podsjećanja radi bočne dizalice su donacija SR Njemačke što predstavlja realizaciju vojne pomoći iz Sporazuma između Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke i Ministarstva odbrane BiH o besplatnom transferu 15 bočnih dizalica UH-1H sa stanja njemačkih oružanih snaga.