Vijesti

Realizacija posjete NATO MTT AIR COM Ramštajna


U prostorijama i na terenima za obuku 2.HS od 09.04. do 11.04.2019. godine izvršena je obuka sedam pripadnika brigade ZS i PZO na temu „Air Ops Planning Process“ i osam pripadnika OS BiH na temu „Join Terminnal Attack Controler“ (JTAC). Obuku su izvršili instruktori Mobile Training Team-a iz Ramštajna.

Polaznicima obuke „Air Ops Planning Process“ prezentovani su osnovni principi i načini planiranja zračnih operacija od taktičkog do strategijskog nivoa.

S druge strane, polaznici „JTAC“ obuke upoznati su sa osnovama zemaljske navigacije, čitanju topografskih karti te radio procedurama prilikom vođenja zračnih snaga u operacijama podrške kopnenim snagama i  navođenju zračnih snaga na ciljeve na zemlji.

Polaznici obuka su pokazali visok nivo zainteresovanosti za predemtne obuke kao i zavidan nivo znanja iz obrađivanih tema.

Pripadnici brigade ZS i PZO nastavljaju sa usvajanjem novih i obnavljanjem stečenih znanja u planiranju zračnih operacija kako bi bili spremni za izvršenje zajedničkih i koordiniranih aktivnosti sa pripadnicima NATO snaga u međunarodnom okruženju, a 2.HS br. ZS i PZO se još jednom pokazao kao dobar domačin.

1 FOTO GALERIJA